Somajul depaseste 10%

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 10:34
1736 citiri
Somajul depaseste 10%

Directorii de companii locale din patru mari industrii - de prelucrare, constructii, retail si servicii - spun ca activitatea economica din aceste domenii va scadea in continuare, astfel ca vor fi nevoiti sa mai renunte la angajati. Rata oficiala a somajului este de 6,9%, echivalentul a peste 600.000 de oameni.

Pana la sfarsitul anului, firmele romanesti din toate sectoarele vor concedia in continuare angajati, cred managerii de companii autohtone, intervievati de Institutul National de Statistica (INS). Cei mai multi oameni isi vor pierde locul de munca in companiile cu peste 500 de angajati.

Analistii spun insa ca numarul celor care nu au un loc de munca este mult mai mare, deoarece multi oameni nu sunt luati in evidenta, fie pentru ca nu se duc sa se inregistreze ca someri, fie pentru ca lucreaza in economia subterana.

"Rata somajului publicata de ANOFM, de 6,9%, este cu siguranta corecta. Aceasta este situatia dupa evidentele institutiei. Insa, daca ii luam in calcul si pe cei care nu sunt inregistrati ca someri si tinem cont si de faptul ca, in Romania, pe fondul crizei a crescut economia gri, rata ar depasi lejer 10%. Insa in nici un stat din lume acest indicator nu bazeaza pe estimari, ci este calculat dupa date concrete", ne-a declarat analistul economic Bogdan Baltazar.

O rata a somajului de 10%, chiar daca neconfirmata de autoritati, inseamna ca in Romania sunt deja circa un milion de someri.

"Nimeni nu stie cu adevarat care este numarul somerilor. Cifrele oficiale respecta anumite norme, insa trebuie sa tinem cont si de faptul ca milioane de romani lucreaza in strainatate si ca altii nu se inregistreaza la ANOFM", spune si analistul Ilie Serbanescu. 


#somaj, # rata, # someri, # locuri munca , #stiri Ilie Serbanescu