Turism "energetic": parcul eolian din mijlocul Platoului Bucegi

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 17:44
3882 citiri
Turism "energetic": parcul eolian din mijlocul Platoului Bucegi

Pe platoul Bucegi ar putea fi construit un parc eolian, in urma unei investitii estimate la 200 de milioane de euro. Investitia in energie eoliana este extrem de avantajoasa, sustine analistul financiar Alexandru Moldovan, care subliniaza ca acesta este principalul motiv pentru care investitorii straini sunt atat de interesati de eolienele romanesti. Pe de alta parte, specialistul Ilie Serbanescu subliniaza faptul ca energia eoliana este extrem de periculoasa.

„Investitia in parcuri eoliene, in momentul de fata, dupa cum este modificata Legea Energiei si stimulentele care se dau pentru energie regenerabila, este extrem de avantajoasa.

De asta s-au si aruncat atatia investitori pe eoliene, in Romania. Este extrem de avantajos, din punct de vedere practic. Ei iau trei certificate verzi pe megawatul de energie produsa in eolian.

Valoarea unui certificat verde este cuprinsa intre 25 si 52 de euro. In conditiile in care livreaza energie electrica in retea, si iau un pret pe ea, si mai castiga si din certificatele verzi, practic este o afacere extrem de avantajoasa”, a declarat specialistul financiar Alexandru Moldovan, pentru Bloombiz.

Desi foarte avantajoase pentru investitorii straini, parcurile eoliene au si dezavantaje care vizeaza, in principal, sistemul energetic ca atare, a mai continuat Moldovan.

„Dezavantajele nu sunt pentru investitori. Dezavantajele sunt pentru sistemul energetic ca atare. Adica energia, fie ca este eoliana, solara sau din biomasa, trebuie compnesata prin aceste certificate verzi.

De pilda, o ferma eoliana nu functioneaza permanent, ca o hidrocentrala, ci functioneaza numai cand bate vantul. In momentul in care nu bate vantul, energia pe care ferma respectiva ar fi trebuit sa o produca trebuie data din alta parte.

Trebuie pusa in functiune o alta centrala, fie pe carbune, fie pe gaz, un inlocuitor. In conditiile astea, sistemul energetic trebuie sa tina in rezerva, cateva centrale, si acestea chiar asa se si numesc, centrale de rezerva, care trebuie sa porneasca doar atunci cand nu bate vantul.

Fiindca ele nu functioneaza in permanenta, sigur ca pornirea unei astfel de centrale costa niste bani in plus. Si atunci, pe de o parte, certitificatele verzi care au o valoare foarte ridicata si costurile cu pornirea acestor centrale incarca automat costurile energiei.

Ea este ieftina, la produs, dar este scumpa in momentul in care intra in sistem. Germania, de pilda, care are printre cele  mai mari parcuri eoliene, are si cel mai mare pret al energiei electrice.

Tocmai din cauza compensatiei pe care trebuie sa o faca atunci cand vantul nu bate sau cand eolienele stau”, a mai spus Moldovan.

In opinia sa, constructia unui parc eolian pe platoul din Bucegi nu este nici macar necesara, pentru ca zonele cu cea mai buna viteza a vantului sunt zonele din Dobrogea si din partea Deltei, in zona Tulcea, Galati.

„Ganditi-va ce inseamna o investitie de parcuri eoliene in Bucegi si ce inseamna legaturile cu liniile electrice care sa intre in sistemul national de transport. Sunt niste costuri enorme”, a continuat specialistul financiar.

Nici fostul ministru al Reformei si analistul financiar Ilie Serbanescu nu considera ca investitia intr-un parc eolian, pe platoul din Bucegi, nu se justifica.

„Nu merita, pentru ca in primul rand, se strica un parc national. Toate proiectele deja andamate in Romania fac peste 20.000 de megawati si sistemul energetic nu poate prelua mai mult de 3000. Nu sunt datele mele, sunt datele de la Transelectrica.

Ei au obligatia sa bage aceasta energie in sistem, cu asigurarea ca au o rezerva, care sa poata compensa daca aceasta energie sta. Cu asta nu te joci. Bine, baietii astia pot sa faca orice, distrug munti”, a spus Serbanescu, pentru Bloombiz.

Mai mult decat atat, fostul ministru apreciaza ca energia eoliana este foarte periculoasa.

„Energia eoliana este foarte periculoasa, pentru ca este intermitenta. Pentru a o include in sistem, sistemul are nevoie de o rezerva. Cel putin, la concurenta cantitatii posibile pe care energia eoliana o poate introduce in sistem, pentru ca atunci cand ea nu exista, sa fie posibil sa bage ceva in sistem.

Cu sistemul energetic nu te joci. El trebuie sa urmeze consumul previzibil, cu o anumita depasire, pentru ca sa existe un tampon. Un sistem precar, cum este cel al Romaniei, nu poate include multa energie eoliana, caci nu are rezerve.

Un sistem mare, puternic, cum este cel al Germaniei, accepta destul de multa energie eoliana, pentru ca are rezerve din alte surse. Dar Romania, daca am inteles eu bine, mai mult de 3000 de megawati nu poate introduce in sistem, pentru ca altfel se strica sistemul”, a declarat Serbanescu.

Pentru amenajarea unui parc eolian pe crestele Bucegilor ar trebui asfaltat Drumul Judetean 713, numit si Drumul Babelor, care trece  exact prin mijlocul Parcului National Bucegi. DJ 713 incepe de la poalele muntilor, din zona comunei Moroieni, din Judetul Dambovita si continua pana sus, pe platoul Bucegi.

Desi ar fi distrus Parcul National Bucegi, presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Florin Popescu, declara ca lucrarea este foarte importanta.

"Este un proiect de o deosebita importanta pentru regiunea noastra, pentru platoul Bucegilor, intrucat va deschide zona pentru schi", a declarat Popescu, citat de Jurnalul National.

In acelasi cotidian este citat si Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, care considera ca trebuie venit in ajutorul turistilor care vor sa faca turism cu masina.

"Astazi, cei care doresc sa faca turism, doresc sa-l faca cu masina. Au aparut masini suficient de performante ca sa poata urca aceste pante si ne-am gandit sa venim in ajutorul lor, astfel incat numarul turistilor sa se dubleze", a mentionat Cosma, citat de Jurnalul National.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#crestele bucegilor, #energie alternativa, #parc eolian, #platou bucegi, #turism, #turism prahova , #stiri Ilie Serbanescu