Organizatiile europene cer sprijin pentru IMM-uri. Vezi cele mai recente solicitari

Luni, 17 Martie 2014, ora 16:54
5853 citiri
Organizatiile europene cer sprijin pentru IMM-uri. Vezi cele mai recente solicitari

Concediul de maternitate si reglementarea lucratorilor sezonieri sunt doua dintre problemele cu care se confrunta majoritatea IMM-urilor din Uniunea Europeana, iar guvernele tarilor europene trebuie includa aceste probleme in politicile economice in care se angajeaza, sustine organizatia patronala care reprezinta interesele producatorilor, comerciantilor si IMM-urilor la nivelul UE (UEAPME).

Oficialii organizatiei solicita reforme structurale, eforturi in directia reindustrializarii, precum si redirectionarea resurselor financiare catre economia reala.

"In prezent, resursele financiare nu sunt investite in economia reala, iar IMM-urile nu beneficiaza de acestea. Un mai bun acces la finantare pentru IMM-uri este deci o necesitate cheie", a declarat Gerhard Huemer, directorul UEAPME, in cadrul conferintei comune a UEAPME si a Intergrupului pentru IMM-uri al Parlamentului European.

In ceea ce priveste dezvoltarile viitoare, Secretarul General UEAPME, Peter Faross, a subliniat, in cadrul aceluiasi eveniment, faptul ca "abordarea actuala, mai degraba macro-economica, de a contracara criza, trebuie sa mearga mana in mana cu o abordare micro-economica, in sprijinul cresterii competitivitatii IMM-urilor, cu scopul de a imbunatati mediul de afaceri"

Europa nu va reusi sa intre in mult-asteptata faza de revenire la normalitate fara IMM-uri puternice, a completat acesta.

Cum au evoluat IMM-urile la nivel european

In urma unui studiu care evalueaza realizarile in domeniul sprijinirii mestesugurilor si IMM-urilor din Europa pe perioada 2010-2014, s-a demonstrat 11% din solicitarile UEAPME au fost implementate pe deplin.

In alte 50% dintre ele s-au inregistrat progrese, in timp ce in 38% din cazuri nu s-a produs nicio schimbare, iar in 2% din cazuri s-a inregistrat o inrautatire, creand un mediul de afaceri dificil pentru IMM-uri.

De asemenea, potrivit studiului, s-au realizat progrese in domeniul legislatiei legate de platile intarziate, accesul la achizitiile publice, reducerea riscurilor creditelor retail pentru IMM-uri in cadrul Basel III (cadru de reglementare international aplicabil bancilor) si prin acordul final asupra unui Brevet European.

Ce propuneri sunt pentru viitor

Programul Orizont 2020, propus de UEAPME, include revizuirea sistemului de standardizare, un nou acord cu Comisia Europeana in ceea ce priveste Standardul pentru IMM-uri si, accesul imbunatatit al IMM-urilor la fonduri structurale si de investitii.

De asemenea, se urmareste o implicare mai buna a organizatiilor de IMM-uri in programe de sprijin pentru IMM-uri, pentru ca acestea sa poata accesa instrumente financiare dedicate lor.

Cine este UEAPME

UEAPME este o organizatia patronala care reprezinta exclusiv mestesugurile si IMM-urile din tarile UE si tarile in curs de aderare, la nivel european. Organizatia are 80 de organizatii membre, printre care si CNIPMMR, cuprinzand peste 12 milioane de intreprinderi, cu 55 de milioane de angajati.

Pe data de 5 martie 2014, in cadrul conferintei comune a UEAPME si a Intergrupului pentru IMM-uri al Parlamentului European au fost evaluate rezultatele politicilor UE dedicate IMM-urilor, implementate pe parcursul ultimilor 5 ani. Potrivit acestor rezultate, noi abordari in domeniul politicilor pentru IMM-uri sunt necesare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#politicile UE IMM, #acces finantare imm, #mediu afaceri IMM, #fonduri structurale Romania , #Finantare IMM