Premierul catre IMM-uri: Size doesn't matter!

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 13:02
4889 citiri
Premierul catre IMM-uri: Size doesn't matter!

"Size doesn't matter" este expresia cu care si-a inceput discursul premierul Mihai Razvan Ungureanu, prezent la prima editie a Forumului IMM-urilor.

"Am toata admiratia pentru ceea ce dumneavoastra ca intreprinzator faceti in numele a ceea ce inseamna mic si mijlociu. Cred ca succesul este dovada cea mai buna ca exista speranta de vioiciune in economia romaneasca, iar aceasta dinamica are nevoie de sprijin si incredere.

Cred ca o clasa de mijloc activa, responsabila, purtatoare de mesaj economic si etic se construieste pe efortul economic al intreprinzatorului mic si mijlociu. Romania are nevoie de asa ceva dupa 20 de ani de la revolutie", a declarat premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Potrivit acestuia, lumea se imparte in bogatii care sunt putini si numarul mare al saracilor, iar o societate sanatoasa are nevoie de o clasa de mijloc solida.

"Romania a avut intotdeauna o clasa de mijloc puternica, activa si responsabila. Mi se pare normal ca un premier alaturi de colegii sai din Guvern sa va ofere acest semn de atentie. Putem face mult mai mult pentru cei care reprezinta IMM-urile", a mai spun primul ministru.

Acesta a subliniat faptul ca in prezent cresterea economica reala a Romaniei este generata de un numar mare de intreprinzatori de talie mica si mijlocie. Acesta este semnul ca revigorarea economiei romanesti se construieste pe efortul marunt si insumat al IMM-urilor. In plus, prmeierul a apreciat companiile mici si mijlocii pentru capacitatea lor de a se adapta mediului economic dificil.

"Relatia pe care Guvernul o are cu marile companii nu scoate in afara interesului nostru atentia pe care o datoram IMM-urilor. Suntem constienti de forta si flexibilitatea pe care IMM-urile au dovedit-o pe timp de criza.Intr-un mediu economic dificil, acestea au reusit sa retina forta de munca angajata in urma cu 5 ani si au suferit concediindu-si proprii angajati.

In 3 ani d ecriza au fost infiintate peste 350.000 de intreprinderi in timp ce alte 300.000 si-au inschis portile. Anul trecut au fost infiintate de doua ori mai multe firme decat cele care au disparut", potrivit lui Mihai Razvan Ungureanu.

Premierul a mai aratat ca 99,7% dintre intreprinderile romanesti sunt mici si mijlocii, generand doua treimi din totalul locurilor de munca. Acesta a promis ca principala facilitate acordata va fi inchierea de parteneriate cu institutele de cercetare si inovare.

"Ne gandim la diminuarea poverii administrative si fiscale, cand se va putea, la stimularea implicita a creativitatii si inovatiei", a adaugat premierul.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului de Finante, statul va acorda anul acesta garantii de 1,2 miliarde de lei prin programul Mihail Kogalniceanu pentru IMM-uri. Astfel, companiile care au o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro pot accesa linii de finantare pana la 125.000 de euro, in timp ce 70% din dobanda este subventionata de stat.

"Peste 1.500 de IMM-uri au beneficiat de sprijin guvernamental prin Programul pentru tinerii debutanti in afaceri, Programul <> si Programul <>, concretizate in finantari nerambursabile, subventii la dobanzi, ajutoare si garantii de stat", a declarat Andreea Paul Vass, ambasadorul IMM-urilor din Romania la Comisia Europeana.

Potrivit acesteia, in 2011, peste 1.500 de IMM-uri au beneficiat de sprijin guvernamental prin Programul pentru tinerii debutanti in afaceri, Programul Start si Programul Mihail Kogalniceanu, concretizate in finantari nerambursabile, subventii la dobanzi, ajutoare si garantii de stat.

Cum repornim motoarele IMM-urilor?

Initiativele pentru anul 2012 sunt legate de crearea unui dialog public - privat structurat in cadrul Consiliul Consultativ de Afaceri, continuarea programelor guvernamentale, simplificarea si imbunatatirea cadrului de reglementare, imbunatatirea marcanta a accesului la finantare, incurajarea spiritului inovator al IMM-urilor si cresterea competitivitatii acestora.

"Fara stimularea apetitului antreprenorial si a competitivitatii nu putem vorbi despre cresterea veniturilor si a standardului de viata al romanilor", a mai adaugat Andreea Paul Vass.

Potrivit Raportului global de competitivitate realizat de Forumul Economic Mondial, firmele mari si cele straine au ocupat piata romaneasca, in detrimentul IMM-urilor.

Intr-un interviu acordat Business24, Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL, declara ca in ultimii ani de recesiune, firmele mici au rezistat mult mai greu, ele fiind mai vulnerabile la evolutiile negative din piata.

Potrivit acestuia, intr-o perioada de recesiune economica, firmele mari rezista mai bine decat cele mici, iar gradul de concentrare pe piata pare sa creasca din cauza disparitiei firmelor mici. Mai mult, acesta crede odata cu iesirea din recesiune, pe masura ce alte oportunitati de afaceri se deschid, firmele mici vor fi din nou mult mai active si s-ar putea sa se observe reducerea gradului de concentrare.

"Mi-e greu sa cred ca cineva a favorizat companiile straine. Intr-o perioada de recesiune, firmele mici dispar mai usor, au un acces mai greu la finantare. In momentul in care isi pierd clientii, le este greu sa-si mai faca altii. Ele nu pot avea rezervele de care dispun companiile mai mari.

Mediul de afaceri nu este prietenos, dar nu putem vorbi de o discriminare a firmelor mici. Este evident ca Romania, fiind tara europeana, ar trebui sa-si promoveze politici care sa aiba mai mare eficienta in ceea ce priveste incurajarea IMM-urilor", preciza Claudiu Doltu.

Pe de alta parte, vicepresedintele UGIR 1903, Lucretia Voineascu preciza intr-un interviu Business24 ca IMM-urile pot fi motor de crestere in masura in care ne specializam forta de munca.

"Trebuie sa stim ca forta de munca a Romaniei nu o sa fie niciodata platita ca in Spania sau ca in Italia. Un IMM nu-si poate organiza o cercetare de piata internationala. Exista alte forme de organizare. Camera de Comert a Romaniei ar trebui sa poate face impreuna cu ministerul de Externe o cercetare de piata specializata", mai adauga aceasta.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu le-a cerut parlamentarilor cu o saptamana in urma sa se implice in politicile pentru crearea de locuri de munca, astfel incat numarul celor angajati sa ajunga la numarul pensionarilor, si a solicitat dirijarea de bani pentru dezvoltarea IMM-urilor din zona rurala.

"Foarte multi tineri din mediul rural nu-si mai gasesc locuri de munca. Dirijati banii pentru IMM-uri in mediul rural, pentru a da o sansa acestor tineri. Randamentele vor creste mult si in anii urmatori, urmare si a sistemului de subventii si de venituri care se obtin din agricultura", preciza presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#forum IMM, #declaratii Mihai Razvan Ungureanu IMM, #finantare IMM 2012, #fonduri program Mihail Kogalniceanu IMM, #programe imm, #IMM motor crestere economica , #Finantare IMM