Se reia finantarea pentru IMM. Cat va tine gura de oxigen

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 09:45
4416 citiri
Se reia finantarea pentru IMM. Cat va tine gura de oxigen

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a acordat credite, in valoare totala de 65 de milioane de euro, bancilor romanesti Raiffeisen si Intensa San Paolo, pentru sustinerea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).

Chiar daca acest lucru marcheaza o reluare a finantarii, analistul Aurelian Dochia sustine ca resursele suplimentare nu vor face sa creasca miraculos creditarea.

Creditele acordate de Raiffeisen si Intesa San Paolo se vor acorda in conditii preferentiale, ceea ce inseamna ca dobanzile vor fi mai mici decat in cazul unui imprumut standard.

La nivelul Uniunii Europene, IMM-urile inca se confrunta cu un acces dificil la finantare, iar banii acordati prin intermediul institutiilor financiare internationale reprezinta un spriijin pentru firmele mici si mijlocii, grav afectate de criza.

"Aceste linii de finantare acordate de BEI vor diminua impactul crizei financiare asupra IMM-urilor si a companiilor medii, care vor avea acces la o finantare in conditii avantajoase. Din acest motiv, nu am nici o indoiala ca acest acord va contribui la intarirea competitivitatii economiei romanesti" a declarat Mihai Tanasescu, vice-presedinte BEI, intr-un comunicat.

Analistul financiar Aurelian Dochia sustine ca in 2012 bancile romanesti au avut acces mai greu la imprumuturi din strainatate si din aceasta cauza si finantarea din Romania a avut de suferit. Mai ales in conditiile in care anul acesta "s-a remarcat o anumita restrangere a intrarilor de capital din strainantate", precizeaza Dochia, pentru Business24.

Bancile mama, in cele mai multe cazuri, au incetat sa mai trimita in Romania, iar "solutiile acestea alternative, cum este BEI, sunt binevenite si probabil ca se vor simti pe piata IMM-urilor", crede analistul.

Totusi, acesta atrage atentia ca resursele suplimentare nu vor face sa creasca miraculos creditarea, pentru ca "trebuie si ca mediul de afaceri sa se imbunatateasca, dar si perspectivele sa creasca", subliniaza Dochia. In opinia sa, o conditie esentiala este cresterea increderii, atat la nivelul consumatorilor, cat si la nivelul antreprenorilor.

Bancile, mai atente la capacitatea de rambursare a IMM-urilor

Pe plan local, IMM-urile se mai confrunta cu o problema, respectiv schimbarea criteriilor pe care bancile le iau in considerare in momentul in care acorda imprumuturi.

Practic, bancile sunt mult mai atente la capacitatea de rambursare a viitorilor clienti si la expertiza pe care o au in sectorul de activitate in care urmaresc sa-si dezvolte afacerea. De asemenea, garantiile au o importanta din ce in ce mai redusa in procesul de acordare a unui credit.

Aurelian Dochia spune ca acest lucru este normal si ca "o banca nu este interesata de niste garantii cu care sa ramana in brate si cu care nu stie ce sa faca". Analistul adauga ca, deja, bancile au sute sau chiar mii de proprietati imobiliare pe care ar trebui sa le execute si este "foarte impovorator" pentru o banca sa ajunga la situatia asta.

"Este evident ca o banca este interesata ca clientul sau sa isi poate plati datoriile. Capacitatea de rambursare este, intr-adevar, esentiala", conchide Dochia.

Raiffeisen primeste 45 milioane de euro si Intesa San Paolo 20 milioane de euro

O suma de 30 milioane de euro din acordul semnat de Raiffeisen cu BEI este destinata Raiffeisen Bank Romania, in timp ce Raiffeisen Leasing va primi 15 milioane de euro, conform reprezentantilor Raiffeisen Bank. Contactati de Business24, acestia au declarat ca produsele de creditare pentru IMM vor fi gata, cel mai probabil, la finalul lunii noiembrie si ca primele credite vor fi acordare in decembrie.

Raiffeisen pune la bataie 45 mil. de euro pentru IMM: Care sunt conditiile de finantare

Intesa San Paolo a primit o suma mai mica de la BEI, respectiv de 20 de milioane. Din acest imprumut, 15 milioane de euro revin Intesa Sanpaolo Bank Romania, iar cinci milioane de euro sunt alocati Intesa Sanpaolo Leasing Romania IFN SA, conform Mediafax.

Din imprumutul acordat de Banca Europeana pentru Investitii, o suma de 15 milioane de euro revine Intesa Sanpaolo Bank Romania, iar cinci milioane de euro sunt alocati Intesa Sanpaolo Leasing Romania IFN SA, conform Mediafax.

Intesa Sanpaolo Bank aloca 20 mil. de euro pentru finantarea IMM.

Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#finantare imm, #credit imm, #credit IMM Raiffeisen, #credit IMM Intesa San Paolo , #Finantare IMM