Studiu. Tinerii antreprenori din Romania se lupta sa obtina finantari care sa nu le afecteze independenta in afaceri

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 14:04
3777 citiri
Studiu. Tinerii antreprenori din Romania se lupta sa obtina finantari care sa nu le afecteze independenta in afaceri

Tinerii antreprenori romani care au companii cu venituri pana la 1 milion de EUR considera ca finantarea se obtine dificil in Romania. Totusi, pentru ei, factorul decisiv in alegerea sursei de finantare este pastrarea independentei in deciziile de business, potrivit unui studiu EY Romania cu privire la Perceptia antreprenorilor asupra accesului la finantare.

La baza studiului realizat de Ernst Young Romania sta perceptia a 107 antreprenori romani, care au raspuns chestionarului EY in perioada 22 august - 18 septembrie, 59% dintre ei avand sub 40 de ani, iar 74% detinand companii cu venituri sub 1 milion de EUR.

Marea majoritate (75%) a antreprenorilor care au raspuns chestionarului considera ca autoritatile nu faciliteaza accesul la finantare al companiilor, spre deosebire de 8% care mentioneaza un sprijin oferit de guvern in acest sens.

Printre ariile pe care guvernul ar trebui sa se concentreze pentru a imbunatati accesul la finantare, antreprenorii au subliniat: facilitatile fiscale pentru investitiile in companiile mici (34 raspunsuri), promovarea unei legislatii eficiente si echitabile a muncii (27), sisteme de reglementare simplificate si mai eficiente ale afacerilor (25) si oferirea de fonduri pentru scheme de finantare (20).

Creditul bancar, sursa de finantare preferata de antreprenori

In marea lor majoritate, antreprenorii tineri romani se orienteaza spre creditul bancar, dar iau in considerare si alte surse de finantare ca fondurile europene si joint ventures cu parteneri de afaceri. Cei mai multi antreprenori au nevoie de finantare pentru investitii (49%), pentru capitalul circulant (20%) si pentru proiectele noi de tip start-up (20%).

"Conform studiului EY, antreprenorii considera ca business plan-ul este cel mai important pentru a obtine finantare (36% dintre antreprenorii respondenti). Dupa business plan, urmeaza in ordinea importantei perceputa de antreprenori, echipa si experienta anterioara de business (27%) si garantiile oferite (14%)"spune Mihai Pop, Manager in departamentul de Asistenta in Tranzactii, EY Romania.

De asemenea, factorul decisiv pentru antreprenori in alegerea tipului de finantare il reprezinta pastrarea independentei in deciziile de business (30% dintre antreprenori), urmat pe locul al doilea de costurile cele mai mici (29%) si pe al treilea de garantiile solicitate (17%)", a completat Mihai Pop.

Mai putin de jumatate au obtinut finantare in ultimele sase luni

Dintre antreprenorii chestionatii, doar 41% din ei sustin ca au obtinut finantare in ultimul an, iar aproape unul din trei au obtinut finantare in ultimele sase luni - o rata foarte buna in contextul contractarii finantarii din ultimii ani. Sumele obtinute au fost, insa, de cele mai multe ori mici, 44% dintre antreprenorii respondenti afirmand ca au primit o finantare de sub 25.000 de EUR.

Sectoarele in care antreprenorii considera ca sunt cele mai usor finantabile sunt cele din IT si online (39%), agricultura (21%) si energie verde (13%).

"Antreprenorii ajuta economia sa se miste si creeaza locuri de munca, de aceea merita orice sprijin de care au nevoie. Probabil cea mai importanta resursa pentru multi dintre ei acum este reprezentata de optiuni bune de finantare. Prin acest studiu am vrut sa vedem care sunt semnalele pe care le trimit pe aceasta tema mai ales antreprenorii aflati la inceputul drumului, dar nu numai",spune Mihaela Matei, Supervising Marketing Specialist, EY Romania, si coordonatoarea studiului EY anual Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului.

Concluzia este ca antreprenorii sunt din ce in ce mai informati in privinta optiunilor de finantare, printre care angel investors, venture capital, fonduri europene si chiar crowdfunding. De asemenea, am observat un optimism printre antreprenorii care ne-au raspuns, 48% avand asteptari pozitive de la mediul de finantare din Romania in urmatorii ani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#finantare imm, #credit bancar imm, #venituri companii, #acces finantare imm , #Finantare IMM