Intreprinderile au primit contragarantii de 1,43 miliarde de lei

Marti, 13 Martie 2012, ora 14:31
2862 citiri
Intreprinderile au primit contragarantii de 1,43 miliarde de lei

Numarul total de contragarantii acordate de fondurile de garantare se ridica la 9.643, iar valoarea lor la 1,435 miliarde de lei, potrivit Fondului Roman de Contragarantare (FRC).

Potrivit datelor Fondului, in 2010, FRC a acordat 1.871 contragarantii, in primul semestru de anul trecut -3.640, iar in ultimul semestru -4.132.

De asemenea, de la infiintarea sa, in 2010, FRC a sustinut in total un numar de 7.172 IMM-uri. Numarul de locuri de munca sustinute de FRC de la infiintarea sa se ridica la 92.500 in primul semestru din 2011, ajungand la 126.400 in cel de-al doilea semestru.

Volumul de finantare, 1,87 miliarde de lei in al doilea semestru

Volumul de garantii sustinute a fost de 750 milioane lei in primul semestru din 2011 si de 931 milioane lei in al doilea semestru. Volumul de finantari sustinute se ridica la 1,57 miliarde lei in primul semestru din 2011 si la 1,87 miliarde lei in al doilea semestru de anul trecut.

Potrivit FRC, in functie de tipul finantarii si in anul 2011 continua sa predomine contragarantiile aferente capitalului de lucru, in defavoarea investitiilor, cu mentinerea ponderilor inregistrate anterior.

In ceea ce priveste categoriile de intreprinderi sustinute, datele FRC arata ca 10% din contragarantii au fost acordate pentru start-up-uri, 48% intreprinderilor cu vechime intre 3-10 ani si 42% pentru sustinerea intreprinderilor cu peste 10 ani de activitate. In functie de numarul de salariati, 77% din contragarantii au fost acordate unor IMM ce au maxim 20 de angajati.

Principalele banci partenere ale FRC: Banca Transilvania, UniCredit, BRD, BCR si CEC

In functie de intervalele de scadenta, 71% din contragarantii au fost acordate pentru finantari pe termen scurt, 23% pentru finantari pe termen mediu si doar 5% pentru finantari pe termen lung.

Potrivit Fondului, un numar de 33 de institutii finantatoare au finantari garantate de fondurile de garantare si contragarantate de FRC. Principalele banci partenere sunt: Banca Transilvania, UniCredit, BRD, BCR si CEC. Conform situatiei contragarantiilor active/in vigoare la finalul lui 2011, cele cinci banci cumuleaza circa 73% din volumul acestora si respectiv 83% din numarul lor total, distributie care s-a mentinut constanta pe parcursul ultimelor trei trimestre din an.

Din punctul de vedere al volumului contragarantiilor in sold, daca la sfarsitul anului 2010 principalii finantatori erau BCR, BRD si Banca Transilvania, in aceasta ordine, incepand cu luna aprilie 2011, cea din urma a inceput sa se detaseze de toate celelalte banci, inregistrand la finele lunii decembrie 2011 o crestere a volumului de contragarantii aferente finantarilor sale de 4,7 ori.

O crestere asemanatoare a inregistrat si UniCredit, respectiv de 4,9 ori; cele doua banci fiind urmate de BRD, care s-a mentinut in "topul primilor 3 finantatori", inregistrand o crestere de 2,8 ori. BCR a inregistrat o crestere de 1,7 ori.

Fondul are ca unic obiect de activitate contragarantarea garantiilor acordate de fondurile de garantare, persoane juridice romane, pentru creditele si alte instrumente de finantare obtinute de intreprinderile mici si mijlocii de la institutiile de credit si alte institutii financiare nebancare.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Fondul Roman de Contragarantare, #valoare contragarantii FRC, #nivel garantii FRC , #Fonduri IMM