Comisia Europeana: IMM-urile romanesti - prea mici, prea anchilozate, prea neglijate

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 10:35
3157 citiri
Comisia Europeana: IMM-urile romanesti - prea mici, prea anchilozate, prea neglijate

Romania trebuie sa dezvolte urgent o politica economica inclinata spre cresterea competitivitatii si a inovatiei, in conditiile in care, pe plan intern, activeaza doar 20 de IMM-uri la o mie de locuitori, de trei ori sub media europeana.

Este una dintre concluziile convenite in cadrul unui document consultativ al Acordului dintre Romania si Uniunea Europeana, pentru cadrul financiar multinanual 2014-2020, care a aloca tarii noastre fonduri structurale si de investitii in valoare de 39 de miliarde de euro.

De altfel, incurajarea sectorului IMM este si prioritatea Uniunii Europene in urmatoarea perioada, in conditiile in care strategia economica se va concentra pe dezvoltare si crearea de locuri de munca, potrivit documentului.

In Romania, mai putin de jumatate din populatia activa are un loc de munca, iar 25% dintre romanii activi (2,1 milioane) sunt liber profesionisti. Totusi, acest lucru nu inseamna ca activeaza in antreprenoriat, ci mai degraba in agricultura de subzistenta.

Zona Bucuresti-Ilfov se bucura de cel mai competitiv mediu de afaceri, densitatea intreprinderilor raportata la numarul de locuitori depasind de 2,5 ori media nationala. Alte patru regiuni de dezvoltare - Nord-Vest, Centru, Sud-Est si Vest se apropie de medie, in timp ce in trei regiuni - Nord-Est, Muntenia Sud si Oltenia Sud-Vest, densitatea ajunge abia la 60-70% din medie.

Putine afaceri, dar bine cocoste de aberatiile statului

90% din afacerile romanesti se claseaza in categoria microintreprinderilor si sunt caracterizate de lipsa de competitivitate. Ele produc valoare adaugata mica si se concentreaza pe industriile intensive.

Productivitatea industriala si a serviciilor se afla la 60% din media UE, iar operatorii economici intampina dificultati in dezvoltare: sufera de lipsa de personal cu calificare inalta, au dificultati in accesarea finantarii si nici statul nu ii sprijina. Birocratia excesiva si impredictibilitatea fiscala dauneaza cel mai mult dezvoltarii mediului de afaceri, se arata in document.

Principalele sectoare economice ale Romaniei, in functie de dimensiune, contributie la PIB, salariati si productivitate sunt:

- agricultura inglobeaza 30% din forta de munca, insa contribuie la PIB cu doar 7%

- desi in industrie activeaza doar 20% din forta de munca, sectorul contribuie la PIB cu 30%. Totusi industria romaneasca se bazeaza pe productie de materie prima, ducand lipsa de tehnologie inalta

- sectorul constructiilor este mai extins decat in majoritatea tarilor UE, insa contribuie la PIB cu mai putin de 9%

- serviciile de retail inglobeaza 20% din forta de munca si contribuie la PIB cu 13%

- serviciile cu valoare adaugata mare insumeaza doar 8% din locurile de munca insa contribuie cu aproape 25% la PIB

- sectorul public este relativ mic in Romania, reflectand lipsa de capacitate a economiei de a genera venituri din taxe pentru sustinerea serviciilor publice

Astfel, printre prioritatile economice subliniate de Comisia Europeana se numara incurajarea mediului de afaceri, prin dezvoltarea culturii antreprenoriale si incurajarea startup-urilor, facilizarea accesului la finantare, imbunatatirea productivitatii IMM-urilor prin crearea de oportunitati de afaceri, atragerea de investitii in zonele mai putin dezvoltate, reducerea birocratiei etc.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#IMM Romania, #situatie IMM Romania, #acord cadru Romania UE , #IMM Romania