Consiliul IMM-urilor avertizeaza ca firmele isi pierd increderea in Romania: Anul acesta au fost deja 261 de modificari ale Codului Fiscal!

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 14:25
4853 citiri
Consiliul IMM-urilor avertizeaza ca firmele isi pierd increderea in Romania: Anul acesta au fost deja 261 de modificari ale Codului Fiscal!
Foto: Facebook / Florin Jianu

Cele 261 de modificari ale Codului Fiscal din anul 2017 au afectat increderea IMM-urilor in sistemul fiscal si au implicat costuri ridicate de modificare a programelor de contabilitate, de consultanta si de implementare a modificarilor, apreciaza Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"Media modificarilor anuale ale Codului Fiscal la nivel european, a diverselor aspecte tehnice, in niciun caz fundamentale, este de 50. In Romania, numai in acest an, am avut 261 de modificari ale Codului Fiscal. Timpul mediu de dezbatere cu partenerii sociali si stakeholderii pentru implementarea masurilor de modificare a legislatiei cu incidenta asupra mediului economic, este de trei ani.

In Romania, am atins un record nemaiintalnit de zero zile (a se vedea ultima OUG de modificare a dialogului social). Reiterez faptul ca este necesara asigurarea stabilitatii cadrului legal si predictibilitatii pentru IMM-uri, cu simplificarea birocratiei, reducerea cheltuielilor administrative si valorificarea bunelor practici in domeniul reglementarilor fiscale din celelalte state europene", a declarat Florin Jianu, intr-un comunicat remis marti AGERPRES.

CNIPMMR arata ca modificarile si completarile Codul Fiscal nu au respectat normele de tehnica legislativa si principiile fiscalitatii si dialogului social in conditiile in care increderea in sistemul fiscal este o conditie esentiala pentru investitori.

Potrivit sursei citate, pentru asigurarea unui mediu favorabil initierii si dezvoltarii afacerilor, in procesul de elaborare a actelor normative care au impact asupra intreprinderilor mici si mijlocii, evaluarea sistematica a impactului se face prin aplicarea Testului IMM, care se efectueaza de catre initiatorul actului normativ, inainte de demararea procesului de avizare a acestuia. Evaluarea consta in efectuarea unui sondaj cu privire la potentialele efecte generate in activitatea intreprinderilor mici si mijlocii de introducerea noilor reglementari.

"Este obligatorie consultarea organizatiilor reprezentative ale intreprinderilor mici si mijlocii privind continutul proiectelor de acte normative, al analizelor de impact si al Testului IMM, cu valorificarea in mod corespunzator a propunerilor acestora sau motivarea nevalorificarii pozitiei lor, documente ce vor insoti proiectul de act normativ pana la adoptare", subliniaza comunicatul CNIPMMR.

In plus, modificarile Codului Fiscal nu au respectat principiile fiscalitatii, respectiv asigurarea informarii contribuabililor, potrivit carora modificarea/completarea documentului se realizeaza "prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei".

De asemenea, nu este respectata nici predictibilitatea impunerii care spune ca trebuie sa se asigure "stabilitatea impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii", "pentru o perioada de timp de cel putin un an, in care nu pot interveni modificari in sensul majorarii sau introducerii de noi impozite, taxe si contributii obligatorii".

Reprezentantii IMM-urilor amintesc de practica Uniunii Europene, unde sarcinile de reglementare pentru intreprinderi, cetateni si administratiile publice sunt mentinute la un nivel minim iar impactul legislatiei este evaluat pe tot parcursul ciclului de elaborare a politicilor, de la etapa de concepere a unei politici, pana la aplicarea si revizuirea acesteia.

Printre exemplele de bune practici din UE, CNIPMMR citeaza Germania, Polonia, Norvegia si Marea Britanie, unde se realizeaza ample analize si consultari pentru modificarea reglementarilor fiscale.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#modificari cod fiscal , #IMM Romania