Cresterea penalitatilor pentru obligatiile fiscale nedeclarate afecteaza IMM

Marti, 21 August 2012, ora 17:59
4340 citiri
Cresterea penalitatilor pentru obligatiile fiscale nedeclarate afecteaza IMM

Majorarea penalitatilor pentru obligatiile fiscale nedeclarate, stabilite de organele de inspectie fiscala, va avea efecte negative majore asupra mediului de afaceri, prin cresterea coruptiei in randul functionarilor de la Fisc si falimentul firmelor, spun reprezentantii Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii.

Un proiect de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice prevede penalitati suplimentare de 30% din obligatiile fiscale principale de plata pentru obligatiile fiscale nedeclarate si stabilite de organele de inspectie fiscala, sanctiune care se adauga dobanzilor si penalitatilor aplicate in prezent pentru intarzierile la plata.

Dintr-un calcul simplu, pentru obligatii fiscale mai vechi de 60 de zile, suma datorata bugetului ar fi cu aproape 50% mai mare decat datoria initiala.

In aceste conditii, Consiliul National pentru IMM-uri nu sustin masura de crestere a penalitatilor pentru obligatiile fiscale nedeclarate.

Penalitatile pentru obligatiile fiscale nedeclarate se ridica la 30% din obligatiile fiscale principale de plata individualizate in decizia de impunere, precizeaza oficialii Consiliului pentru IMM-uri.

"Aplicarea penalitatii nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor, penalitatilor de intarziere sau majorarilor de intarziere, fiind suplimentara fata de acestea", se arata intr-un comunicat al Consiliului.

Oficialii Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii spun ca majorarea penalitatilor pentru obligatiile fiscale nedeclarate va avea efecte negative asupra mediului de afaceri, determinand subiectivismul, arbitrariul functionarilor si cresterea coruptiei. Valoarea ridicata a acestor penalitati va duce la falimentul multor agenti economici.

"Se instituie penalitati excesive, cumulate, iar pentru aplicarea penalitatilor nu exista criterii care sa elimine arbitrariul si subiectivismul functionarilor cu atributii de control fiscal, ceea ce in contextul cresterii cu 25% a cuantumului penalitatilor va favoriza in mod evident cresterea coruptiei. Mentinerea penalitatilor foarte ridicate, in contextul crizei economice si al platilor intarziate, mai ales in contractele de achizitie publica, va genera falimentul multor agenti economici", adauga oficialii Consiliului National pentru IMM-uri.

Micii intreprinzatori apreciaza ca aceasta masura nu va avea succes, tinand cont de faptul ca nu au fost elaborate si masuri complementare celor privind sanctiunile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#penalitati obligatii fiscale nedeclarate, #crestere penalitatii obligatii fiscale, #IMM penalitatii obligatii fiscale , #IMM Romania