IMM-urile din Romania dau faliment, cele din restul Europei prospera

Sambata, 30 Mai 2009, ora 09:00
2323 citiri
IMM-urile din Romania dau faliment, cele din restul Europei prospera

In timp ce, in Romania, zeci de mii de intreprinderi mici si mijlocii sunt amenintate de faliment, in urma introducerii impozitului forfetar, cele din restul Europei suporta destul de usor efectele crizei, intarind valoarea zicalei "ca la noi la nimeni". 

Reprezentantii Patronatului Roman anuntau, dupa introducerea impozitului forfetar, care impune plata unui impozit minim, indiferent daca firma respectiva are sau nu profit, ca aproximativ 40.000 de IMM-uri vor fi afectate, fiind nevoite sa-si inchida afacerile.

De asemenea, potrivit presedintelui Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, Sorin Dimitriu, cel putin 30 - 35% de agenti economici, adica 200.000, vor fi inchisi din cauza impozitului forfetar, aceastea neavand nici venituri, nici prea multi angajati.

In schimb, restul tarilor din Europa au mult mai mare grija de IMM-urile lor, investitiile pe acest segment fiind considerate esentiale pentru redresarea situatiei economice.

In Franta, de exemplu, peste jumatate din firmele mici si mijlocii estimeaza ca veniturile lor fie vor ramane la acelasi nivel, fie vor creste, in acest an, comparativ cu 2008.

"Sunt surprins cat de mari sunt aceste cifre si ele confirma ceea ce am vazut pe teren", a declarat Jean-Francois Roubaud, presedinte al grupului de lobby pentru IMM-uri din Franta, citat de The Economist.

Asociatia IMM-urilor din Germania estimeaza ca, in 2009, vanzarile membrilor sai se vor contracta cu doar 2%. Astfel, acestea vor fi mai performante decat economia per total, despre care guvernul a preconizat ca va scadea cu 6 procente.

Un studiu recent al Federatiei IMM-urilor din Marea Britanie a aratat ca 60% dintre firme au avut rezultate similare sau mai bune decat anul trecut.

Desi companiile mari primesc mare parte din ajutoarele financiare acordate de stat, firmele mici nu sunt ignorate. Guvernele din multe tari le-au ordonat bancilor sa le dea imprumuturi, oferindu-le garantii, au suspendat unele taxe si au accelerat plata datoriilor de stat catre sectorul privat.

Atat Belgia, cat si Franta, au introdus retele nationale de mediatori de credit, care au puterea sa intervina in relatiile cu bancile, in favoarea IMM-urilor. Potrivit oamenilor de afaceri locali, sistemul cu mediatori este foarte eficient, desi multe IMM-uri sunt prea speriata ca ar putea "supara" bancile, pentru a-l folosi.

In Romania, IMM-urile pot accesa fonduri europene, insa procesul este, inca, greoi. De asemenea, mai multe institutii financiare internationale (Banca Europeana pentru Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) au anuntat ca vor oferi finantare segmentului IMM din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romaniei.

Insa eforturile sunt, deocamdata, mult prea mici pentru a compensa pentru cheltuielile masive cu taxe si impozite sau pierderile cauzate de scaderea cererii si consumului.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#imm, # romania, # faliment, # forfetar, # consum, # fonduri , #IMM Romania