Raport: IMM-urile romanesti inca agonizeaza

Joi, 20 Iunie 2013, ora 13:29
3617 citiri
Raport: IMM-urile romanesti inca agonizeaza

IMM-urile realizeaza 58% din volumul total al cifrei de afaceri din economia non-financiara, fiind preponderente in fata intreprinderilor mari, in majoritatea sectoarelor economice. In acest context, evolutia negativa a sectorului IMM are un impact major in economie.

Dupa cinci ani de la integrarea in Uniunea Europeana si sub spectrul consecintelor crizei mondiale, radiografia de ansamblu a intreprinderilor mici si mijlocii scoate in evidenta o serie de vulnerabilitati ale IMM-urilor din Romania, arata un raport realizat de Fundatia Post-Privatizare (FPP).

IMM-urile detin o pondere majora, de 99,7%, in numarul total de firme active din Romania si au un aport tot mai semnificativ la crearea locurilor de munca, in conditiile in care mai mult de 65% din numarul total de angajati romani lucreaza in intreprinderile mici si mijlocii.

Valoarea totala a profitului net inregistrat, in anul 2011, de IMM-uri a fost de 29,240 miliarde de lei. Cea mai mare cifra de afaceri din IMM-uri se realizeaza in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor care reprezinta aproape jumatate din valoarea totala (47%).

Viitor sumbru pentru IMM-uri

Datele analizate in cadrul raportului, chiar daca indica o usoara revenire in zona pozitiva a principalilor indicatori, arata ca IMM-urile din Romania se afla intr-un moment de rascruce, cu o stabilitate fragila care se manifesta diferentiat la nivelul claselor de marime si al sectoarelor de activitate economica sau de la o regiune la alta.

Criza generalizata care a fortat intreprinderile romanesti sa evolueze intr-un mediu economic neprietenos, caracterizat de dezechilibre structurale, de instabilitatea regimului fiscal si de un sistem bancar reticent la creditarea firmelor mici a lasat urme adanci, care vor avea efecte pe termen lung.

Noii antreprenori, interesati de comert si agricultura

Cele mai multe afaceri initiate in 2012 au fost in Comert (29.2%) si in Agricultura (16.5%). In ultimii ani se observa o atractivitate a intreprinzatorilor romani pentru agricultura, explicabila prin potentialul resurselor interne al pietei de desfacere, dar si datorita politicilor guvernamentale de sprijin si sustinerii financiare consistente.

Astfel, intreprinderile cu activitate in agricultura se configureaza ca un segment stabil sub toti parametrii, chiar daca la valori nesatisfacatoare fata de potentialul existent, fiind singurul grup de firme cu evolutie constant pozitiva pe termen mediu.

In schimb, distributia teritoriala a noilor inmatriculari de agenti economici in anul 2012 difera de la un numar maxim in regiunile Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest, respectiv de 18% si 16%, din totalul pe tara, la cele mai scazute niveluri in regiunile Vest si Sud-Vest Oltenia, cu procente egale de 10%.

Se poate spune ca Municipiul Bucuresti este "leaganul" celor mai multe initiative antreprenoriale, avand un numar de 19.000 din totalul de 125.603 de noi inmatriculari in 2012.

Sectorul IMM din Romania nu este competitiv in UE

Sectorul IMM din Romania nu este unul solid si competitiv, baza de intreprinderi nefiind consolidata, nici ca numar si nici din punct de vedere al capacitatii tehnologice.

Evaluarea Comisiei Europene privind gradul de inovare in IMM evidentiaza minusurile Romaniei si sub acest aspect. Germania este tara cu cea mai inalta pondere de intreprinderi inovatoare, respectiv de 80%, in timp ce procentele cele mai mici ale IMM-urilor inovatoare se inregistreaza in economiile din estul Europei: Letonia, Polonia, Ungaria, Lituania, Bulgaria si Romania.

Mai mult, Romania are un numar prea mic de intreprinderi, care se traduce intr-o densitate scazuta a IMM-urilor, respectiv de numai 23 de IMM-uri/1000 de locuitori, reprezentand 56% din media europeana de 41 de IMM-uri/1000 de locuitori. Iar productivitatea si profitabilitatea IMM-urilor care prezinta tendinte opuse la nivelul aceleiasi clase sau sector dezvaluie situatia precara a intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, sub aspectul eficientei si competitivitatii lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#IMM uri premier, #evolutie IMM, #raport Fundatia Post Privatizare , #IMM Romania