Asigurarea locuintei: Unde se opreste obligativitatea si unde incepe necesitatea

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 12:49
5870 citiri
Asigurarea locuintei: Unde se opreste obligativitatea si unde incepe necesitatea

In tara noastra, obligativitatea asigurarii locuintelor a venit ca urmare a unei initiative politice ce a suferit mai multe modificari de-a lungul timpului. Romania se situeaza pe locul al treilea intr-un top al celor mai expuse tari din Europa la riscul de cutremur, cu toate acestea proprietarilor de locuinte nu le este foarte clar de ce trebuie sa se asigure si prin intermediul carui tip de polita.

Prin intermediul politei obligatorii sunt acoperite riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, precum si consecintele acestora. Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este entitatea ce gestioneaza emiterea, negocierea si incheierea de polite de asigurare obligatorie (PAD - polita anti dezastre), aflandu-se sub supravegherea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

De asemenea, compania realizeaza incasarea de prime si deconteaza asiguratorilor cheltuielile efectuate cu activitatea de constatare si evaluare a prejudiciilor rezultate in urma producerii riscurilor asigurate obligatoriu, modalitatea de repartizare a acestora si determinarea plafonului maxim pentru asigurarea obligatorie, stabilite prin normele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

In acest moment sumele asigurate impuse prin lege sunt:

  • 20.000 de euro pentru locuintele din caramida, beton sau orice alt material rezultat in urma unui tratament termic;
  • 10.000 de euro pentru locuintele din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.
  • La finalul lunii martie erau asigurate printr-o polita obligatorie de locuinta de tip PAD circa 1,1 milioane de locuinte, reprezentand aproximativ 13% din numarul total de locuinte (cca. 8,4 milioane).

    PAID-ul este reasigurat pentru riscurile catastrofice pentru suma de 300 milioane euro.

    Suma asigurata si riscurile incluse in polita obligatorie sunt deseori insuficiente pentru a ne simti in siguranta in cazul producerii unui eveniment nedorit, motiv pentru care aproximativ 20% din locuintele din Romania sunt asigurate prin intermediul unei polite de asigurare facultative.

    In conformitate cu Legea nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata, politele de asigurare facultativa se incheie avand o fransiza egala ca valoare cu suma asigurata prin intermediul politei de tip PAD pentru riscurile asigurate prin intermediul acesteia.

    Practic, in cazul unui apartament a carui valoare reala este de 50.000 de euro, pentru ca acesta sa fie asigurat complet, este necesar sa incheiem atat asigurarea obligatorie, al carei pret este de 20 de euro, cat si o asigurare facultativa al carei pret variaza intre 40 si 100 de euro in functie de asigurator, specificul cladirii si alte clauze suplimentare.

    Consideram ca gradul de reasigurare este unul din factorii importanti de luat in calcul inainte de a lua o decizie de achizitie a unei polite de asigurare, motiv pentru care, in continuare, va vom prezenta un top al asiguratorilor si procentul de prime incasate transferate pentru reasigurare:

  • Allianz-Tiriac, cu un grad de reasigurare de 85% si un numar de 332.600 contracte.
  • Bine reasigurat este si Uniqua, cu 61% si 110.100 contracte semnate.
  • Omniasig, cu un procent de 59% si 278.000 contracte semnate.
  • Euroins are un grad de reasigurare de 55% si 120.000 contracte semnate.
  • Asirom are un grad de reasigurare de 44%.
  • Carpatica 42%
  • Generali 39%
  • Groupama 36%
  • Astra 7%
  • Conform datelor furnizate de catre UNSAR la sfarsitului lunii noiembrie 2013.

    Articol semnat de Alexandru Dragusan, specialist vanzari online Otto Broker.

    Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
    Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
    Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
    Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
    Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
    După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
    #asigurari imm, #firme romania, #broker asigurare , #Stiri IMM