START UP Ferma de vipere: cat investesti si ce profit scoti din venin

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 14:40
53425 citiri
START UP Ferma de vipere: cat investesti si ce profit scoti din venin

Afacerea cu venin de vipere se bucura de foarte multa popularitate in media din Romania, iar pe piata exista zeci de materiale de "specialitate", care promit sa ofere castiguri ametitoare, cu investitii minime. "Este doar o iluzie hranita de escroci", sustine insa Alexandru Lar, un fermier din Zalau, care administreaza in momentul acesta 10 ferme mari din tara.

Fermierul din Zalau precizeaza ca afacerea cu vipere este profitabila, daca sunt respectate anumite conditii. Business24 iti prezinta costurile reale si potentialul de profit al unei astfel de afaceri in Romania, dar si miturile care planeaza in jurul acestui subiect.

Investitia

Materialele de promovare de pe Internet mentioneaza ca investitia intr-o ferma de vipere variaza intre 10.000 si 20.000 de euro si include achizitii a 20-40 de vipere (la un pret de 300 euro/fiecare), amenajarea terariilor si achizitia de echipamente. O vipera produce in medie 1g-1,5g de venin pe an, deci in total, ferma ar putea produce maximum 60 de grame anual. Insa o cantitate atat de mica de venin nu va convinge niciun partener de afaceri, avertizeaza Alexandru Lar.

"In Romania, sunt o gramada de bisnitari de animale, care te conving sa cumperi 20-30 de vipere, cu promisiunea ca vei face miliarde de lei. Doar ca un contract de venin se discuta de la o capacitate de furnizare de la 250 de grame/luna in sus", sustine crescatorul de vipere. Oamenii de afaceri din aceasta industrie pot face profit doar daca se asociaza pentru a raspunde criteriilor solicitate de companiile care cumpara venin.

Fermierul ii sfatuieste pe cei care doresc sa intre in aceasta industrie, sa porneasca de la cel putin 100 de vipere, ce presupune o investitie de circa 40.000 de euro.

Costuri

Costurile pentru intretinerea viperelor sunt reduse, ele ridicandu-se la maximum 800 de lei pe luna si se concentreaza pe cheltuielile pentru functionearea sistemului de ventilatie - viperele au nevoie de lumina si de o temperatura constanta. Hrana este asigurata de o crescatorie de soareci dezvoltata in cadrul fermei.

In plus, procedura de liofilizare, necesara pentru conservarea veninului, costa 700 de lei pentru fiecare 50 de grame de venin.

Profit

In materialele de promovare se vorbeste despre preturi de pana la 2000 de euro pentru gramul de venin. Alexandru Lar sustine, insa, ca pretul real pe care un fermier roman il poate obtine pentru un gram de venin este de maximum 700 de euro, avand in vedere lantul de intermediari din aceasta industrie.

Veniturile pentru o ferma cu 100 de vipere pot varia intre 7000 si 10.000 de euro pe an, asadar, este nevoie de minimum 6-7 ani pentru amortizarea investitiei, luand in calcul cresterea numarului de vipere, pe parcursul anilor.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#startup ferma de vipere, #profit ferma vipere, #investitie ferma vipere, #vanzare venin , #Stiri IMM