Piata imobiliara de lux a Londrei se intoarce in 2008. Brexit doboara preturile

Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 17:54
8131 citiri
Piata imobiliara de lux a Londrei se intoarce in 2008. Brexit doboara preturile
Foto: Homes of the Rich

Valoarea proprietatilor de lux din Londra va scadea considerabil incepand cu acest an, in urma votului dat de britanici in favoarea iesirii din Uniunea Europeana, arata o analiza a agentiei imobiliare Savills.

Pretul proprietatilor de lux din capitala Marii Britanii va cobori cu 9 procente in cursul acestui an, sustin agentii imobiliari, citati de Bloomberg. Va fi cea mai mare scadere inregistrata in sectorul premium al pietei imobiliare londoneze din 2008 si pana in prezent, dupa cum arata analiza Savills.

Votul pro-Brexit pare sa stea in spatele acestei evolutii a pietei imobiliare din Londra, in contextul in care prognozele facute in octombrie 2015 indicau doar o stagnare a preturilor proprietatilor de lux.

Cu toate acestea, evolutia pietei imobiliare de lux din capitala britanica este ascunsa in ceata, atata timp cat nimeni nu poate anticipa care va fi deznodamantul negocierilor dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana.

"Brexit a reprezentat un test al realitatii pentru segmentul superior al pietei imobiliare, care oricum fusese afectat de cresterea succesiva a impozitelor pe tranzactii.

Este dificil sa spunem de unde va aparea o presiune ascendenta pe preturi pana nu stim si rezultatul negocierilor", afirma Lucian Cook, director cercetare in cadrul Savills.

Proprietarii de resedinte de lux din capital Regatului Unit sunt intr-o febrila cautare de clienti, dupa ce taxa de timbru aplicata tranzactiilor a crescut pana la 15% in luna aprilie a acestui an.

Savills crede ca lipsa cumparatorilor este justificata si prin incertitudinea adusa de votul pro-Brexit din luna iunie, potentialii clientii asteptand sa vada care va fi impactul economic al iesirii Marii Britanii din UE si in ce directie se indreapta negocierile dintre cele doua parti.

#piata imobiliara londra, #preturi imobile lux, #brexit , #Agentii imobiliare