Strainii prefera sa cumpere locuintele de lux din Bucuresti

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 12:25
2342 citiri
Strainii prefera sa cumpere locuintele de lux din Bucuresti

Scaderea preturilor din ultimii doi ani ii determina pe strainii care vor proprietati rezidentiale de lux in Bucuresti sa cumpere locuintele, in loc sa le inchirieze, relateaza Mediafax. 

"Expatii sau investitorii straini sunt clientii preferati ai agentiilor imobiliare. Ei isi folosesc viziunea globala, simt ofertele si semneaza contractele in timp record pentru aceasta perioada, in timp ce clientii romani inca incearca marea cu degetul, cautand super-oferte si acolo unde nu sunt", se arata intr-un comunicat al agentiei imobiliare Vission House, care activeaza mai ales pe piata pe intermediere de tranzactii de inchiriere pentru expati.

Potrivit unei analize a agentiei, clientii straini au pretentii, dar platesc pentru ele, in timp ce romanii au pretentii, dar nu au bani.

"Romanii si-au injumatatit bugetele de achizitii pentru locuinte.

Cu aceiasi bani cu care in 2008 ar fi acceptat macar o bucatica mica din zone exclusiviste, ei cauta acum doar locuinte care intrunesc fiecare criteriu de pe o lista lunga de preferinte.

De cealalta parte, strainii care muncesc sau investesc in Romania au decis ca preturile de pe piata sunt atat de mici incat in loc sa inchirieze locuinte in care sa stea, mai bine cumpara", a declarat Andrei Rusu, director Vission House.

In ceea ce priveste strainii, multi dintre acestia considera ca s-a atins deja un punct foarte de jos in privinta preturilor si aleg sa profite de oportunitate.

"Multi au decis sa cumpere in loc sa stea in chirie. Astfel, peste alti cativa ani, poate chiar 10 ani, cand pleaca din tara, vor vinde si vor face si un profit.

Calculul strainilor este simplu: chiriile de lux au scazut cu cel mult 15-20% in ultimii ani, pe cand preturile de vanzare s-au injumatatit.

Au existat chiar situatii in care chiriile nu au scazut deloc. In imobilele noi, de exemplu, care ofera toate facilitatile unei locuinte exclusiviste", se mentioneaza in comunicat.

Pe de alta parte, oferta de apartamente care satisfac pretentiile unui expat sau ale unui om de afaceri strain este destul de redusa in ansamblurile rezidentiale noi, in conditiile in care acestia sunt interesati mai ales de zona de nord, de apartamente.

"Majoritatea sunt familii cu un copil, si atunci se orienteaza spre trei camere. Iar cele mai multe proiecte din Herastrau sunt finalizate si ocupate. Tocmai de aceea, proprietarii nu lasa la pret", se precizeaza in comunicat.

Reprezentantii Vission House apreciaza ca firmele platesc expatilor si 2.800 euro/luna pentru o locuinta.

Cele mai multe companii si-au redus costurile pentru exapti, iar majoritatea bugetelor se incadreaza intre 1.500 -2.000 euro/luna pentru trei camere.

"Mai jos de aceste sume, nu merge nimeni. Pragul inferior este si asa foarte jos.

Un apartament de trei camere dorit de straini are o valoare de piata de cam 300.000 euro.

Daca inchiriezi mai ieftin de atat, nu renteaza investitia. Exista insa si unele companii care sunt dispuse sa plateasca mai mult pentru top managerii lor.

Cautam acum o locuinta pentru un manager japonez. Bugetul este de 2.800 euro, bani in care trebuie incluse si cheltuielile curente lunare, de la menaj la intretinere.

Daca nu gasim un proprietar care sa aiba o asemenea oferta, trebuie sa negociem cu proprietarii care ofera chirii mai ieftine astfel incat sa accepte sa primeasca mai multi bani dar in schimb sa achizitioneze pentru client absolut orice are acesta nevoie, de la covoare la plasme sau jacuzzi", a mai spus Rusu.

 

#agentii imobiliare, # locuinte de lux, # proprietati rezidentiale, # inchiriere locuinte , #Agentii imobiliare