Vilele de lux se ieftinesc in zonele inundabile

Marti, 27 Septembrie 2005, ora 02:46
3257 citiri

Zeci de case de lux de la marginea Capitalei au fost afectate de inundatiile din ultimele zile. Sute de mii de euro baltesc in noroi si mocirla, sub privirile disperate ale proprietarilor care deja au inceput sa se gandeasca sa vanda.Specialistii imobiliari estimeaza o scadere pe termen scurt cu pana la 20% a preturilor acestor vile de lux, dar si a terenurilor din zonele inundate.

Zone precum Iancu Nicolae, Mogosoaia, Domnesti sau Buftea, aflate la numai cativa kilometri de Capitala au fost grav afectate de inundatiile din ultimele zile. La fel de grav avariate au fost din pacate si casele - multe dintre acestea de lux - situate in aceste comune limitrofe Bucurestiului.

Pretul caselor scumpe din zonele inundate va scadea

"Sunt case extrem de scumpe, de sute de mii de euro, ale caror proprietari au optat, din cauza lipsei pe strada a canalizarii, pentru fosa septica. Toate aceste vile afectate fac sute de milioane de dolari", ne-a declarat, ieri, Radu Zilisteanu, expert imobiliar. Potrivit acestuia, in cel mai scurt timp vor aparea si efectele de neoprit ale acestor inundatii. A'"In primul rand, terenurile si casele din aceste zone se vor ieftini pe termen scurt cu 10, pana la 20%. Totodata, vor creste preturile terenurilor din zonele neinundabile, pentru ca viitorii proprietari au primit, sper, un semnal de alarma cat se poate de serios", ne-a mai precizat Zilisteanu. Din pacate insa, ca si scaderea preturilor acestor proprietati si terenuri, si sperietura proprietarilor din acele zone va fi doar pe termen scurt. "Desi cei care si-au vazut casele de sute de mii de euro pline cu apa si noroi s-au speriat cumplit, oamenii vor uita dupa cateva luni ceea ce s-a intamplat si vor continua sa construiasca in orice conditii", a mai spus Zilisteanu. In Iancu Nicolae, spre exemplu, exista canalizare doar pe strada principala, proprietarii care au ales sa construiasca pe strazile laturalnice fiind nevoiti sa opteze pentru fosa septica. "Dupa aceasta experienta trista pot da doar doua sfaturi: construiti-va casa pe deal sau pe strazi cu canalizare", a mai spus Zilisteanu, precizand ca exista deja cazuri de proprietari din Mogosoaia care vor sa-si vanda casele afectate de inundatii.

Ilegalitatile, sanctionate de natura

Desi nu toti specialistii pot opina cu cat vor scadea preturile proprietatilor din zonele inundate, majoritatea expertilor imobiliari spun ca piata va intra, cu siguranta, intr-o amorteala pe termen scurt. "Desi ar fi normal ca preturile acestora sa scada pe termen scurt, piata imobiliara romaneasca - si mai ales cea din jurul Capitalei - are o rezistenta foarte mare. Cu siguranta insa ca tranzactiile din acele zone vor scadea brusc si chiar vor stagna, potentialii cumparatori indreptandu-si atentia spre zone neinundabile, mai sigure cel putin din acest punct de vedere", ne-a explicat ieri, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir.

Potrivit acestuia, exista insa cazuri in care proprietarii caselor de lux au construit pana in marginea lacului, incalcand legea si expunandu-se in acest fel unui risc foarte mare. "In ultimii ani au fost vanate terenurile de pe marginea lacurilor sau a baltilor, proprietarii imprejmuind terenurile chiar pana in apei. Se expun unui risc foarte mare care, pana la lege, este sanctionat de natura", ne-a spus Zamfir, criticand totodata si comportamentul agentilor imobiliari care nu prezinta cumparatorilor situatia reala a terenurilor pe care le ofera. "Legea nu permite proprietarilor sa se indrepte impotriva acelor agenti imobiliari care vand un teren fara sa precizeze ca nu are canalizare", a facut referire presedintele UNIM la acele cazuri in care, abia dupa ce a fost demarata constructia, proprietarii au aflat de la vecini ca terenul nu are canalizare.

Scaderea preturilor la casele si terenurile inundate se va resimti si in celelalte zone ale tarii, ieftinirile fiind mai mari sau mai mici in functie de avariile inregistrate.

Dana Banzea

Curentul