Guvernul a modificat normele de functionare a ANL

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 14:35
1392 citiri
Guvernul a modificat normele de functionare a ANL

Guvernul a adoptat miercuri, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, o hotarare prin care se modifica si completeaza normele metodologice de functionare a Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), informeaza Mediafax.

Actualizarea acestor norme va permite punerea in aplicare a noilor modificari ale Legii 152/1998, aduse prin Ordonanta de urgenta 14/2010 si respectiv Ordonanta de urgenta 33/2010. Prin OUG 14/2010, locuintele pentru tineri, destinate inchirierii, se pot vinde titularilor contractelor de inchiriere, numai la solicitarea acestora, dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta catre acelasi titular si/sau catre persoana in beneficiul careia s-a continuat inchirierea in conditiile legii, fara ca vanzarea sa fie conditionata de varsta solicitantului.

Ordonanta 33/2010 prevede ca valoarea de vanzare a locuintei se calculeaza de catre autoritatile administratiei publice locale sau de catre operatorii economici in a caror administrare se afla imobilele respective, potrivit legii, si reprezinta valoarea de inlocuire pe metru patrat, multiplicata cu suprafata construita efectiva, inclusiv cotele indivize, diminuata cu amortizarea calculata de la data punerii in functiune a locuintei pana la data vanzarii acesteia.

De asemenea, prin actualizarea normelor metodologice, se stabileste ca valoarea de inlocuire reprezinta valoarea medie ponderata pe metru patrat, calculata pe baza valorii contractelor de antrepriza incheiate, in conditiile legii, in cursul anului anterior de catre Agentia Nationala pentru Locuinte cu antreprenorii, care se majoreaza cu un coeficient rezultat din raportul intre valoarea medie ponderata pe metru patrat a locuintelor puse in functiune in anul anterior si valoarea medie ponderata pe metru patrat contractata la momentul inceperii lucrarilor acestor locuinte.

Totodata, pentru stabilirea pretului de vanzare a locuintei, la valoarea de vanzare calculata se adauga comisionul de pana la 1% al unitatii prin care se efectueaza vanzarea.

In acelasi timp, valoarea de inlocuire pe metru patrat se stabileste anual prin ordin al ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Fondurile obtinute in urma vanzarii locuintelor pentru tineri vor constitui o sursa suplimentara de finantare pentru derularea Programului de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, # norme, # anl , #ANL