Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Un nou imprumut pentru construirea de locuinte sociale pentru tineri

Un nou imprumut pentru construirea de locuinte sociale pentru tineri
Guvernul a aprobat un acord de imprumut intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), in valoare de 140 milioane euro, care vizeaza finantarea proiectului privind constructia de locuinte sociale pentru tineri, destinate inchirierii, potrivit unui comunicat al Executivului.Imprumutul, care reprezinta 70% din valoarea totala a proiectului, va fi utilizat in perioada 2006-2007 pentru construirea unui numar de peste 9.000 de locuinte. El este acordat pe 20 de ani, din care cinci ani perioada de gratie. Restul de 30% din costurile de realizare a proiectului urmeaza sa fie acoperit din bugetele locale si din bugetul de stat.Bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale vor contribui cu 35,5 milioane euro in a caror raza teritoriala este situat amplasamentul. Din aceasta suma se va asigura costul terenului si cheltuielile pentru finantarea studiilor de fezabilitate, pentru pregatirea si viabilizarea terenurilor. Aceasta contributie se majoreaza cu valoarea taxelor si impozitelor aferente activitatilor finantate de acestea. Circa 34,5 milioane de euro vor fi acordati de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT)- pentru finantarea documentatiilor tehnico-economice, a lucrarilor de constructie si pentru supravegherea executarii acestor lucrari.Costul total estimat al proiectului, prevazut a fi implementat pe o perioada de trei ani, este de 210 milioane euro, excluzand taxele si impozitele datorate pe teritoriul Romaniei.

ANL va gestiona fondurile
Beneficiarii imprumutului sunt MTCT si Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). ANL a fost desemnata ca agentie de implementare a proiectului privind constructia de locuinte sociale pentru tineri, avand obligatia de a utiliza sumele alocate exclusiv pentru scopurile acestuia.
ANL va contracta, prin licitatie, lucrarile de proiectare si de executie si va supraveghea permanent lucrarile. In prealabil, ANL are obligatia de a incheia conventii cu autoritatile administratiei publice locale implicate.
Locuintele sociale realizate in cadrul acestui proiect, precum si terenurile aferente se predau in administrare autoritatilor administratiei publice locale, pe baza de protocol incheiat cu ANL. Autoritatile locale vor avea obligatia repartizarii locuintelor pe criterii stabilite de consiliile locale, a inchirierii acestora, a intretinerii si repararii locuintelor sociale.Fondurile in lei necesare pentru rambursarea imprumutului se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul MTCT.

Cronica Romanawww.directNews.ro - Topul stirilor zilei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 704 ori