Bucurestenii asteapta peste 35.000 de apartamente noi

Luni, 09 Iunie 2008, ora 09:26
1593 citiri
Bucurestenii asteapta peste 35.000 de apartamente noi

In proiectele rezidentiale mari din zona Capitalei sunt scoase la vanzare, in prezent, 16.918 locuinte, conform unui studiu Colliers. Acelasi studiu estimeaza la 35.000 potentialul pietei bucurestene.

In nordul si estul Capitalei se anunta cele mai consistente oferte de apartamente noi, in vreme ce sudul pare a nu se afla pe agenda investitorilor in segmentul rezidential al pietei imobiliare. Astfel, proprietarii de apartamente vechi din cartiere precum Berceni sau Rahova care vor sa se mute intr-o locuinta noua trebuie sa se gandeasca la o zona noua.

Dintre apartamentele noi care sunt deja in ofertele companiilor imobiliare, in zonele de nord si de est se afla aproximativ 65% dintre unitatile locative noi. In acest an, numarul tranzactiilor cu astfel de imobile a scazut cu 30-50%. Specialistii companiilor imobiliare spun ca piata isi va reveni, dar cresterea preturilor va fi mai lenta decat in anii precedenti.


Pe piata apartamentelor noi se constata o crestere a popularitatii zonei de est in randul investitorilor. Conform studiului Colliers, in cazul proiectelor noi lansate in 2007, cele mai multe unitati locative au fost vandute la periferia Bucurestiului, precum si in sectoarele 6 si 1.

In ceea ce priveste oferta, cele mai multe unitati locative noi au fost scoase la vanzare in nordul Capitalei si la periferia orasului, tot in zona de nord - peste 6.800 de apartamente. In zona de est s-au scos la vanzare 4.459 de apartamente noi, in vreme ce in vest numarul acestora este de 2.190 de apartamente.

In zona de sud-est a Capitalei, ansamblurile rezidentiale au adus pe piata 2.082 de apartamente, iar in sud, doar 519. Preturile mari ale terenurilor din zona centrala si suprafetele mici disponibile fac ca in aceasta zona oferta sa fie foarte saracacioasa, de doar 854 de locuinte. Preturile apartamentelor noi sunt intre 1.150 si 2.200 de euro, preturi la care se adauga TVA. Pretul mediu pentru proiectele lansate in acest an este de 1.500 euro/mpc, fara TVA.


In ceea ce priveste dezvoltarea viitoare a Capitalei pe segmentul locuintelor noi, se asteapta ca oferta cea mai generoasa sa apara tot in nord si in vest. Conform aceluiasi studiu, pentru zona de nord se estimeaza un potential total de 11.479 de locuinte, in vreme ce pentru periferia aceleiasi zone se vorbeste despre 6.084 de locuinte.

Urmeaza zona de est, pentru care analistii companiei imobiliare Colliers avanseaza un potential de 8.835 de unitati locative. Si vestul va fi o zona care va atrage investitii consistente in ansamblurile rezidentiale. Astfel, in aceasta zona vor fi 5.381 de noi locuinte. Zona de sud ramane cenusareasa pietei rezidentiale a Bucurestiului.

Astfel, analistii nu vad o posibilitate de crestere, iar oferta actuala, de 519 locuinte, este si oferta potentiala. La fel stau lucrurile si in cazul zonei de sud-est, unde prognozele se opresc la cele 2.082 de apartamente mentionate deja. Acest lucru este o surpriza, in conditiile in care preturile terenurilor sunt accesibile.

Un caz diferit il reprezinta centrul Bucurestiului, unde nu se vede nimic in afara celor 854 de locuinte mentionate deja in aceasta analiza. Din cauza preturilor terenurilor, investitorii se orienteaza catre cladirile de birouri, care asigura o amortizare mai rapida a investitiei. Oricum, o simpla adunare arata ca in Bucuresti oferta ar putea ajunge la peste 35.200 de locuinte noi.