La Salle: Locuintele noi din Bucuresti sunt inca supraapreciate

Luni, 14 Mai 2012, ora 17:31
1685 citiri
La Salle: Locuintele noi din Bucuresti sunt inca supraapreciate

Preturile locuintelor noi din Bucuresti au scazut in medie cu 4% in primul trimestru, dupa ce in 2011 a fost inregistrata o usoara crestere, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Compania estimeaza insa corectii si "mai drastice" ale preturilor pana la sfarsitul anului.

"Proiectele noi, incepute dupa criza economica, au fost adaptate la piata locala atat ca design cat si ca preturi totale de vanzare. Proiectele demarate in perioada de boom imobiliar sunt inca disponibile spre comercializare, dar se asteapta o corectie a preturilor de vanzare la realitatea zilelor noastre", se arata in cel mai recent studiu al companiei.

Autorii studiului previzioneaza pentru 2012 o usoara crestere a pietei rezidentiale, in conditiile in care unii dezvoltatori se pot astepta la vanzari stabile, si doar cativa dezvoltatori sunt asteptati sa anunte noi proiecte.

"Cel mai probabil preturile vor suferi alte corectii. E nevoie ca marii jucatori sa depuna eforturi in a recastiga increderea potentialilor cumparatori si sa-si consolideze numele pe piata. Dezvoltatorii cu disponibilitati financiare si care au in vedere planuri pe termen lung pe piata locala, pot folosi acest interval de timp pentru a investi intr-un portofoliu de terenuri, pe care sa-l dezvolte in viitor", se precizeaza in studiu.

Constructia de locuinte, in scadere

Anul trecut Bucurestiul a inregistrat o scadere semnificativa in ceea ce priveste numarul unitatilor rezidentiale finalizate. In jur de 1.600 de unitati locative au fost finalizate in Capitala, o scadere cu 41% fata de anul 2010. In acelasi timp reprezinta cel mai mic numar de locuinte finalizate in ultimii 8 ani.

"De fapt rezultate slabe au fost raportate si in alte capitale din zona CEE. Cu toate acestea, numarul unitatilor locative finalizate in Varsovia, oras cu o populatie similara cu a Bucurestiului, a atins 9.700 unitati in 2011, iar in Budapesta, oras atat de mult atins de criza economica, au fost finalizate de doua ori mai multe unitati locative comparativ cu Bucurestiul. Este surprinzator ca un oras cu o cerere atat de mare de unitati locative si cu un decalaj atat de mare intre unitatile noi si cele vechi nu a reusit in era post-comunista sa depaseasca, in medie, nivelul de 3.000 unitati finalizate anual", afirma autorii studiului.

Cererea pentru locuintele noi a fost slaba atat in anul 2011 cat si la inceputul anului 2012, in conditiile in care evolutia creditului imobiliar ipotecar s-a imbunatatit usor in semestru doi din 2011, iar in ultimele 3 luni a avut o dinamica mai slaba.

"Dobanzile bancare sunt mari, iar politicile bancare de imprumut au ramas conservatoare, ambele afectand evolutia cererii pentru unitati rezidentiale. In plus, preturile pentru unitatile locative noi sunt in continuare mari pentru majoritatea familiilor. Cu toate acestea, problema cea mare este de natura psihologica. Pe piata rezidentiala din Bucuresti si zona metropolitana a fost anuntat un numar incredibil de mare de proiecte rezidentiale. Insa, pana in prezent, numai cateva au fost finalizate, sau chiar mai grav multe proiecte au disparut, au intrat in insolventa sau au falimentat", se arata in studiu.

LaSalle apreciaza ca piata locala este marcata de neincredere, care afecteaza activitatea de comercializare in faza de constructie a proiectelor rezidentiale, pe care, se bazeaza finantarea ulterioara a proiectelor in cauza.

#locuinte noi Bucuresti, #preturi locuinte noi, #piata locuinte noi, #constructie locuinte noi , #Apartamente noi