Oferta de apartamente noi - de noua ori peste cerere

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 08:56
1992 citiri
Oferta de apartamente noi - de noua ori peste cerere

Cumparatorii pot obtine discounturi consistente la negocierile cu dezvoltatorii, care acum sunt concurati si de investitorii care vor sa-si lichideze stocul de apartamente.

Investitorii care au achizitionat locuinte in blocurile noi inca din faza de proiect le scot la vanzare si contribuie la o crestere spectaculoasa a ofertei de apartamente noi. Se asteapta ca in acest an cererea sa fie mult mai mica decat oferta. „Pentru 2009, oferta este de 14.000 de unitati, din care 8.000 sunt in proiecte de peste 200 de unitati, 3.000 in proiecte mai mici de 200 de unitati, si 3.000 sunt locuinte scoase la vanzare de investitori. Cererea estimata este de 1.500 de unitati pe an. Deocamdata e o supraoferta. Vom avea o piata a cumparatorilor. Dezvoltatorii trebuie sa fie mai flexibili“, spune Andreea Hamza, senior consultant in cadrul Departamentului rezidential al companiei Colliers.

Inversarea raportului cerere-oferta va afecta si preturile de vanzare ale locuintelor noi.
„in prezent, toate preturile sunt artificiale deoarece nu se fac tranzactii. Putem vorbi despre un pret real atunci cand acesta este pretul de tranzactionare. Pe partea de inchirieri, piata merge, iar nivelul chiriilor este stabil“, spune Ionut Bordei, seful Departamentului rezidential al CB Richard Ellis-Eurisko. Pretentiile dezvoltatorilor vor scadea. Specialistii spun ca totusi in prezent nu se poate vorbi despre o scadere uniforma, valabila pentru toata piata.

Pe de alta parte, discounturile mascate, gen loc de parcare gratuit, nu vor mai fi eficiente. „Scaderile mascate au fost deja, insa au aparut si proiecte care anunta scaderi de pret care nu sunt sub forma de promotie. Preturile pot sa mai scada prin reducerea profitului dezvoltatorului. Acesta era cam 35% si poate sa scada la 10%, poate si mai putin, depinde cat de disperat este acesta sa vanda“, mai spune Andreea Hamza. Conform acesteia, prin negociere se obtin discounturi si de 15% din pretul apartamentului.

Indici in scadere

Indicele imobiliar BREI realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers arata ca in 2008 s-a constatat o scadere a preturilor atat pentru apartamentele noi, cat si pentru cele vechi. Daca in luna ianuarie a anului 2008 indicele pentru cele vechi, BREI-V, era de 1.875 de euro/mp, in luna decembrie acesta a ajuns in jurul valorii de 1.400 de euro/mp. in ceea ce priveste indicele de pret pentru locuintele noi, acesta a scazut de la aproximativ 1.909 euro/mp la o valoare in jurul cifrei de 1.800 de euro/mp. Trebuie spus ca autorii interpreteaza metrul patrat ca suprafata construita plus cea a teraselor. Preturile includ TVA.

Sursa: Cotidianul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#real-estate, # apartamente, # imobiliare, # oferta, # cerere , #Apartamente noi