Oferta de locuinte nu va mai creste pe termen scurt

Marti, 24 Iunie 2008, ora 17:22
1414 citiri
Oferta de locuinte nu va mai creste pe termen scurt

Oferta de locuinte nu va mai creste pe termen scurt, pentru ca dezvoltatorii au greutati in obtinerea finantarii si urmeaza a fi incheiate tot mai multe parteneriate cu fonduri de investitii, a declarat in cadrul unui seminar pe teme imobiliare, reprezentantul Colliers, Simina Istrate.

Potrivit Colliers, in lunile aprilie - mai ale acestui an au fost vandute doar 500 unitati in cele 42 proiecte imobiliare de pe piata. Reprezentantii companei de consultanta imobiliara mai spun ca in comparatie cu ultimul trimestrul din 2007 cand au fost vandute 2600 de unitati noi, in primul trimestru al anului 2008 s-au tranzactionat 2.000 de locuinte noi.


Consultantii imobiliari sustin ca in paralel cu scaderea numarului de tranzactii s-a redus si cerera de locuinte atat vechi cat si noi, iar populatia asteapta sa se linisteasca piata.

In tot acest timp, unii dezvoltatori isi amana lansarea de noi proiecte pentru inceputul anului viitor atat din cauza nelinistii din piata cat si din cauza faptului ca au dificultati in gasirea fondurilor necesare finantarii investitiilor si pentru ca terenurile costa foarte mult.


In prezent, analistii imobliari considera ca pretul apartamenteleor vechi este unul  subiectiv, iar intre cerere si oferta se poarta o negociere de 5-15%, in timp ce pretul apartamentelor noi este unul obiectiv, dat de costurile de dezvoltare.


Reprezentantul diviziei rezidential al companiei Colliers International, Simina Istrate este de parere ca pe termen lung, piata imobiliara va intra intr-un ritm stabil, matur. In plus, evolutia pietei va fi de continua crestere temperata pana cand oferta va echilibra cererea de locuinte, iar acest lucru este estimat cel mai devreme pentru anul 2012.


Pretul apartamentelor din Bucuresti a scazut pentru prima data in luna februarie a acestui an, dupa ce timp de doi ani a urcat neintrerupt, luna de luna. Potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers International, pretul mediu aproape s-a triplat din 2005 ajungand la o valoare de 1.888 euro/mp.