Proprietarii de apartamente noi isi pot amortiza investitia in maximum 12 ani

Joi, 15 Martie 2007, ora 09:01
933 citiri
Proprietarii de apartamente noi isi pot amortiza investitia in maximum 12 ani

Persoanele care inchiriaza apartamente noi in Bucuresti isi pot amortiza investitia in 8-12 ani, fata de 15-25 de ani in Occident, deoarece chiriile in capitala Romaniei sunt ridicate in comparatie cu nivelul investitiei, considera analistii imobiliari.

Proprietarii care inchiriaza apartamente noi in Bucuresti pot obtine un randament de 8-12% pe an, fata de numai 4-6% cat se obtine intr-un oras din Occident, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Radu Zilisteanu. O garsoniera noua, de 80.000 euro, situata intr-o zona buna, se va inchiria cu circa 600 - 800 euro pe luna si va aduce proprietarului un venit de peste 7.000 euro pe an, explica Zilisteanu.

Odata cu marirea investitiilor in astfel de imobile cu scopul de a le inchiria, se va dezvolta si la noi o piata a inchirierilor asemanatoare celei din tarile dezvoltate, dar care se adreseaza celor cu un venituri de peste 1.200 euro pe luna. Ca urmare a dezvoltarii acestei piete, romanii vor avea mai multa mobilitate. In prezent, piata inchirierilor este destul de marginala si nu exista o cultura a romanilor de a locui cu chirie, a precizat analistul.

Un alt efect al cresterii a acestei piete, in care au investit in special strainii, va fi aparitia unor divizii in cadrul companiilor imobiliare si chiar firme specializate care se vor ocupa de administrarea acestor afaceri.
"O cerere crescuta pentru achizitionarea de proprietati in scopul inchirierii se inregistreaza pe segmentul locuintelor de lux. Cele mai cautate in acest scop sunt zonele rezidentiale situate din nordul orasului.", au precizat analistii CB Richard Ellis (CBRE).

Exista persoane straine care cumpara locuinte noi in scopul inchirierii ulterioare, insa nivelul chiriei solicitate de ei este foarte greu de estimat, deoarece in multe situatii achizitioneaza apartamente in faza de proiect. Acestea urmeaza sa fie finalizate si inchiriate in viitor, au precizat pentru NewsIn reprezentantii CBRE.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)