Studiu: Romanii se ingroapa in datorii pentru un apartament nou

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 12:39
2590 citiri
Studiu: Romanii se ingroapa in datorii pentru un apartament nou

Majoritatea clientilor locuintelor din complexe rezidentiale noi isi permit sa ofere un avans maxim de 10.000 de euro, parte din ei contractand un credit prin diverse programe, precum "Prima Casa".

Dintre cei care apeleaza la un credit sau la ratele de dezvoltator, 78% detin sub 10.000 de euro, conform datelor Poiecte.biz. Mare parte dintre acestia sunt clienti ai programului "Prima Casa", la care avansul solicitat este de doar 3.000 de euro. Aproape 10 procente dintre cei care isi cauta casa in ansambluri rezidentiale noi detin intre 10.000 si 20.000 de euro pentru avans, si doar 8% dispun de un avans de peste 20.000 euro.

La polul opus se afla cei care isi permit sa achite pe loc un apartament, 29% dintre clientii complexurilor rezidentiale alegand aceasta metoda, in scadere considerabila fata de anul 2009, cand proportia celor care detineau sumele necesare se ridica la 40%.

In ciuda posibilitatilor financiare limitate ale romanilor in aceasta perioada, majoritatea isi doresc in continuare locuinte noi, iar planurile lor imobiliare se bazeaza pe bani imprumutati. Creditele imobiliare sau ratele la dezvoltator raman in continuare principala metoda prin care romanii incearca sa isi achizitioneze o locuinta intr-un astfel de complex.

Aproape 60% dintre cumparatori au un credit imobiliar, fiind urmati de cei care dispun de intreaga suma necesara achitarii locuintei, aproape 29%. Aproximativ 12% aleg sa plateasca rate la dezvoltator.

Majoritatea cumparatorilor, aflati la prima proprietate

Trei sferturi din cei care decid sa achizitioneze un apartament intr-un ansamblu rezidential nou devin proprietari pentru prima oara, nedetinand o alta locuinta. In aceasta categorie se integreaza, in cele mai multe cazuri, tinerii care au locuit anterior fie cu parintii, fie in chirie. In 2009 situatia statea diferit, peste 40% dintre cumparatori detinand in prealabil o alta proprietate.

Dintre cei care detin deja o proprietate, 35% au o garsoniera, si 25% un apartament de doua camere. 16% detin un apartament de trei camere si doar 8% unul cu patru camere. Restul au in proprietate o casa sau o vila.

Daca inainte de criza financiara investitia in imobiliare era o practica frecventa pentru multi antreprenori, acum numarul celor care achizitioneaza locuinte in ansambluri rezidentiale noi pentru a investi este de sub 5 procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#avans apartamente noi, #cumparatori apartamente complexe rezidentiale, #studiu profil cumparator apartamente , #Apartamente noi