Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANALIZA O locuinta cu 3-4 camere poate fi cumparata astazi la pretul unei garsoniere in 2008

ANALIZA O locuinta cu 3-4 camere poate fi cumparata astazi la pretul unei garsoniere in 2008


Bugetul alocat pentru achizitia unei garsoniere in urma cu sase ani este suficient in prezent pentru a cumpara un apartament nou cu trei sau patru camere sau chiar a unei case la curte, in urma scaderii preturilor de la declansarea crizei financiare.

"Inainte de perioada de recesiune economica, 60.000 de euro era o suma modesta pentru cumpararea unei locuinte intr-unul din centrele regionale ale tarii. In martie 2008, moment de varf pentru piata rezidentiala autohtona, aceasta permitea doar achizitia unei garsoniere in marile orase - si nici macar atat in Capitala. In ultimii sase ani insa, lucrurile s-au schimbat radical. La ora actuala un asemenea buget este suficient chiar pentru cumpararea unui apartament nou cu trei sau patru camere sau a unei case la curte", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar imobiliare.ro.

Astfel, potrivit ofertelor listate pe portal, in Bucuresti, in martie 2008, pretul mediu cerut pentru o garsoniera era de circa 82.000 de euro, iar al unui apartament cu trei camere urca la 123.000 de euro. Astazi insa, cu suma de 60.000 de euro pot fi gasite cu usurinta locuinte vechi cu trei sau chiar camere in asa-numitele cartiere "muncitoresti" (Titan, Drumul Taberei, Crangasi etc.). In Militari, spre exemplu, o unitate locativa cu patru camere si o suprafata utila de 75 de metri patrati, construita in anul 1970, are un pret de 60.000 de euro.

Desi la inceputul lui 2008 suma de 60.000 de euro era una derizorie pentru segmentul rezidential nou, in prezent oferta pe aceasta categorie este una consistenta, chiar si in Bucuresti. Un asemenea buget este suficient pentru achizitia unui apartament cu doua sau chiar trei camere in zone precum Berceni, Colentina, Drumul Taberei, Prelungirea Ghencea, Bucurestii Noi, Rahova, Baneasa sau chiar Nicolae Grigorescu. In Drumul Taberei, spre exemplu, in apropiere de Parcul Moghioros, un apartament cu trei camere, cu o suprafata utila de 70 de metri patrati, are un pret de 60.000 de euro.

Cu 60.000 de euro locuitorii Capitalei au oportunitatea de a achizitiona chiar si o casa nou-construita intr-una dintre localitatile limitrofe, precum Pantelimon, Bragadiru, Corbeanca, Tunari, Chitila etc.

Situatie similara si in provincie

Scaderea preturilor in Brasov a facut ca in aproape sase ani, cu bugetul pentru o garsoniera sa poti cumpara apartamente vechi cu trei, patru si chiar cinci camere din zone precum Astra, Racadau, Tractorul, Triaj, Noua etc. Astfel, in cartierul Tractorul, un apartament cu cinci camere, cu o suprafata utila de 118 metri patrati, are un pret de 58.000 de euro. De asemenea, pe segmentul locuintelor noi pot fi achizitionate unitati locative cu doua pana la patru camere, si case la curte.

In Constanta, pretul mediu cerut in martie 2008 pentru o garsoniera si un apartament cu doua camere confort 1 era de aproximativ 45.300 de euro si, respectiv, 79.000 de euro. Ca si in celelalte mari orase, in prezent, un buget de 60.000 de euro permite achizitia unui apartament vechi cu trei sau patru camere in cartiere precum Tomis Nord, Poarta 6, Inel I, Inel II, CET, Far, Energia etc. Chiar si in centru, o locuinta cu patru camere si o suprafata utila de 72 de metri patrati este disponibila spre vanzare pentru 52.000 de euro.

Inainte de declansarea crizei, pretul unei garsoniere din Cluj-Napoca se apropia de circa 50.000 de euro, in vreme ce un apartament cu doua camere ajungea la o medie de aproape 74.000 de euro. Astazi insa, cu 60.000 de euro pot gasite apartamente cu trei si patru camere in zone precum Manastur, Iris, Zorilor etc. In apropiere de centrul orasului, spre exemplu, un apartament cu patru camere de 80 de metri patrati are un pret de 53.000 de euro. Pe segmentul rezidential nou pot fi gasite apartamente cu trei si patru camere, cele mai accesibile oferte fiind in afara orasului, in zona Floresti. Si in cartierul Zorilor, un apartament cu patru camere, de 109 metri patrati, construit in 2009, are un pret de 52.000 de euro. In zona Floresti, o casa construita in 2008, cu trei camere si o suprafata utila de 82 de metri patrati este scoasa la vanzare pentru 52.000 de euro.

In Timisoara, in martie 2008 pretul mediu cerut pentru o garsoniera confort 1 depasea 45.000 de euro, iar pentru un apartament cu doua camere se ridica la aproximativ 75.000 de euro. In prezent, cu 60.000 de euro poate fi cumparat un apartament vechi cu trei si patru camere in diferite cartiere ale orasului - Torontalului, Girocului, Steaua, Lipovei, Sagului, Aradului etc. Pe segmentul locuintelor noi, cu aceasta suma pot fi achizitionate unitati locative cu doua si trei camere.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 3192 ori