Apartamente noi: pretul pe metrul patrat a scazut cu 45%

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 14:55
3436 citiri
Apartamente noi: pretul pe metrul patrat a scazut cu 45%

Pretul mediu pe metru patrat al apartamentelor noi a scazut in medie cu 45% de al inceputul anului, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte, directorul Targului Imobiliar National (TIMON), Vlad Vlasceanu.

"Pretul mediu a scazut in medie cu 45% de al inceputul anului. Astfel, la inceputul anului 2009, pretul mediu pe metru patrat pentru locuinte prezente in targ era de 1400 d euro pe metru patrat plus TVA. In octombrie, s-a ajuns la un pret mediu de sub 900 de euro, iar la sfarsit de an pretul mediu al apartamentelor prezentate la TIMON continua sa fie sub 900 de euro pe metru patrat", a spus Vlad Vlasceanu.

Acesta a mai spus ca, pe diferite tipuri de apartamente, scaderile medii de la inceputul anului sunt cuprinse intre 20% si 35%.

"Daca vorbim de vile in cadrul TIMON, la inceputul lui 2009 aveam 850 de euro, plus TVA, iar la sfarsit de an inregistram un pret mediu de sub 500 de euro", a spus Vlasceanu.

De asemena, managing partner Real Time, Ion Catutoiu, a mai precizat ca in urma discutiilor purtate cu dezvolatorii acestia se asteapta ca preturile sa creasca in principal din cauza certificatelor energetrice precum si a faptului ca apartamentele nevandute, cu cat stau mai mult pe piata, produc dobanzi la banca.

"Exista premisele de crestere a preturilor, respectiv obligativitatea certificatului termic, cresterea TVA, precum si faptul ca un apartament care sta foarte mult la vanzare produce dobanzi la banca, iar dezvoltatorii vor incerca sa-si recupereze aceste sume", a declarat Catutoiu.

"Cu siguranta nu am depasit perioada dificila. Cel mai greu in acest an a fost faptul ca nu s-au finalizat cele incepute", a mai spus managing partner Real Time.

Totodata acesta a subliniat ca preturile minime inregistrate la sfarsitul acestui an sunt cel care pot fi suportate de dezvoltatori.

"Profitul mediu este de 15 - 20%. O diminuare a preturilor ar insemna o marja mai mica de profit ceea ce va duce la imposibilitatea dezvoltatorilor de a-si plati furnizorii, utilitatile etc. Cine vinde cu 900 de euro pe metru patrat construit ori nu va finaliza proiectul niciodata si platesti un pret mic pe nimic, ori locuinta este nefunctionala", a adaugat Catutoiu.

 

#apartamente, #metru, #noi, #patrat, #preturi , #Apartamente