Apartamentele ceausiste, speranta imobiliarilor

Duminica, 17 Mai 2009, ora 21:51
3582 citiri
Apartamentele ceausiste, speranta imobiliarilor

Reprezentantii companiilor imobiliare spun ca ieftinirea apartamentelor vechi a facut ca interesul cumparatorilor pentru acestea sa creasca. Preturile apartamentelor vechi au scazut, in unele zone, la 1.000 de euro/metrul patrat util, astfel ca acestea au devenit mult mai accesibile.

Brokerii imobiliari spun ca in ultimul timp acestea sunt mai cautate si se asteapta ca piata sa inceapa sa se miste pe acest segment. "In urma scaderii accentuate a preturilor, pe segmentul de piata rezidentiala veche am constatat o cerere semnificativ mai mare in comparatie cu sfarsitul anului 2008.

Cu toate acestea, din punct de vedere cantitativ, oferta continua sa depaseasca cererea. Pe segmentul de piata noua rezidentiala asistam la un blocaj evident", spun specialistii Coldwell Banker. Mai mult, unele companii imobiliare care pana acum nu luau in seama acest segment de piata devin atrase si de tranzactiile cu apartamente vechi.

"Neocasa isi dezvolta un departament care se ocupa in principal de blocurile vechi, vizand oferte cu bugete de pana la 200.000 de euro, feedbackul general al pietei anuntand ca si acest segment este foarte dinamic", spun reprezentantii companiei.

Alt motiv il reprezinta faptul ca apartamentele vechi sunt disponibile, astfel ca viitorii proprietari nu mai trebuie sa finalizeze imobilul cu teama ca dezvoltatorul sa nu anunte o intarziere de cateva luni.

Nu in ultimul rand, si costurile viitoare trebuie luate in calcul.

Cheltuielile de intretinere pe metrul patrat pentru un apartament nou sunt mai mari cu peste 30% comparativ cu cele inregistrate de apartamentele vechi, se arata intr-o analiza realizata de portalul www.servicecasa.ro in baza cheltuielilor de intretinere pentru peste 2.300 de apartamente din blocuri vechi si noi.

In cazul unei garsoniere dintr-un bloc nou, costul mediu de intretinere in timpul iernii a fost de 2,9 euro/mp, in vreme ce in timpul verii se ajunge la 2,1 euro/mp. In cazul locuintelor dintr-un bloc vechi, pretul scade la 2 euro/mp in timpul iernii, respectiv 1,6 euro/mp in timpul verii.

Astfel, daca luam ca reper intretinerea in timpul iernii pentru o garsoniera de 40 de metri patrati, vedem ca pentru un apartament nou se vor plati 116 euro lunar, in vreme ce pentru unul vechi se ajunge la 80 de euro lunar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apartamente, #case, #imobiliara, #locuinte, #preturi, #zona , #Apartamente