Apartamentele cu 2 camere au fost cele mai cautate la Domus Expo Imobiliare

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 22:55
2314 citiri
Apartamentele cu 2 camere au fost cele mai cautate la Domus Expo Imobiliare

Dezvoltatorii prezenti la targul Domus Expo Imobiliare din Bucuresti au declarat, duminica, pentru Agentia NewsIn, ca apartamentele cu doua camere au fost cele mai cautate locuinte, deoarece acestea se incadreaza ca pret in programul guvernamental "Prima Casa".

"Majoritatea celor prezenti sunt interesati de apartamentele cu doua camere, deoarece sunt cele care pot oferi strictul necesar unei familii. De asemenea, acestea sunt apartamentele care se incadreaza cel mai bine ca pret in programul Prima Casa", a spus reprezentantul Domus Stil.

Astfel, dezvoltatorii imobiliari prezenti la targ au declarat ca cei mai multi clienti sunt interesati sa achizitioneze locuinte prin programul guvernamental Prima Casa.

"Aproape toti se intereseaza sa achizitioneze prin Prima Casa pentru ca asa isi pot permite, insa sunt clienti, mai putini, care prefera si direct rata la dezvoltator", explica reprezentanul dezvoltatorului Practic Development.

"Am avut aproximativ 80-90 de vizualizari pe zi, iar cei mai multi dintre clienti erau interesati sa achizitioneze o locuinta prin programul Prima Casa, insa, comparativ cu anul trecut, au fost si cativa care s-au aratat dispusi sa cumpere cu bani cash", potrivit reprezentatilor companiei de consultanta imobiliara Neocasa.

In ceea ce priveste decizia majorarii plafonului garantiilor guvernamentale stabilite prin programul Prima Casa la 75.000 euro pentru locuintele noi, majoritatea dezvoltatorilor prezenti la targul Domus Expo Imobiliare sunt sceptici si considera ca romanii nu-si pot permite rata aferenta unei asemenea sume.

"Nu credem ca va duce la o relansare a pietei imobiliare. Depinde de client, daca va reusi sau nu sa indeplineasca baremul impus, pentru ca va creste avansul, va creste si rata.

In general, cine opta pentru programul Prima Casa o facea pentru ca se incadra cu bugetul in 60.000 euro. Nu cred ca romanii isi vor permite rata aferenta celor 75.000 euro", a spus reprezentanul dezvoltatorului complexului rezidential Green City.

Reprezentantul dezvoltatorului imobiliar Romanian Property Fund Development (RPF) este de parere ca majorarea plafonului este insuficienta pentru Bucuresti, pentru ca in Capitala preturile sunt mai mari decat in celelalte orase.

"Prin cei 75.000 euro nu se poate face trecerea la un apartament cu trei camere. Diferenta de pret este mai mare de la doua la trei camere, deci necesar ar fi fost sa se realizeze o majorare de pana la 100.000 euro", a explicat reprezentantul RPF.

Sunt insa si dezvoltatori care cred ca majorarea plafonului garantiilor guvernamentale ar putea ajuta sectorul imobiliar.

"Consideram ca pe noi ne-ar ajuta pentru ca avem preturi la apartamentele cu doua camere care se situeaza in jurul valorii de 70.000 euro, si atunci, daca inainte din sase apartamente se incadrau doar trei in program, acum toate sase pot fi cumparate astfel", a spus oficialul dezvoltatorului complexului rezindential Brancusi Residence.

Potrivit organizatorilor, dezvoltatorii prezenti la Domus Expo Imobiliare, care se desfasoara in perioada 12-14 februarie, practica in cele trei zile discounturi care variaza intre 10-40%. Cu toate acestea, clientii prezenti la targ spun ca nu observa reduceri la preturile apartamentelor.

"Am venit sa ne informam si sa observam oferta pietei, insa nu am gasit reduceri sau diferente mari de pret. E drept, sunt diferente comparativ cu anul 2008, pentru ca atunci preturile chiar nu reflectau realitatea, insa nu observ nicio scadere fata de anul trecut", a declarat pentru NewsIn un vizitator prezent la targ.

De asemenea, un alt vizitator, interesat sa cumpere un apartament cu trei camere, a declarat ca nu crede ca dezvoltatorii au operat reduceri reale.

"Mergem deja de trei ani la targuri pentru a gasi o ofera buna si ii stim pe majoritatea dezvoltatorilor. Nu sunt reduceri reale de pret, sunt doar niste oferte in alt ambalaj, prin care vor sa ne convinga ca au redus preturile", a explicat acesta.

Prima editie a targului Domus Expo Imobiliare, organizat de compania Proactive (12-14 februarie), reuneste circa 25 proiecte imobiliare din Bucuresti si Ilfov. In cadrul targului au fost scoase la vanzare circa 7.000 locuinte.

Cea mai ieftina oferta de la targul imobiliar Domus Expo Imobiliare este o garsoniera din sectorul 5, cu o suprafata de 50 mp, in valoare de 32.000 euro, in timp ce un penthouse in zona Baneasa, cu o suprafata totala de 258 mp, se afla printre cele mai scumpe oferte, aceasta costand 350.000 euro.

Organizatorii targului au precizat ca o evidenta a numarului vizitatorilor si a antecontractelor incheiate pe parcursul celor trei zile de targ va fi prezentata in zilele urmatoare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apartamente, #camere, #domus, #expo, #imobiliare , #Apartamente