Apartamentele, mai ieftine cu inca 30% la finele lui 2009

Luni, 16 Februarie 2009, ora 13:40
4526 citiri
Apartamentele, mai ieftine cu inca 30% la finele lui 2009

Preturile locuintelor din Romania vor continua sa scada in acest an, potrivit companiei imobiliare Cushman&Wakefield, care estimeaza o diminuare cu 30% a nivelurilor actuale, recomandand totodata pentru 2009 investitiile in proprietati generatoare de chirii ridicate.

Potrivit Cushman, preturile locuintelor vechi au scazut in perioada septembrie-decembrie 2008 cu 15%, iar la cele noi cu 5-10%, de la inceputul anului 2009 fiind inregistrata o diminuare a preturilor cu 10% la nivelul intregii piete.

"In total vorbim de o scadere a preturilor din septembrie 2008 pana in prezent cu pana la 35%. Din septembrie 2008 pana acum 50% dintre apartamente au fost scoase de la vanzare si oferite spre inchiriere. In aceasta conjunctura pretul de piata pe apartamente nu se mai poate forma, astfel incat exista posibilitatea ca acesta sa scada cu inca 30% de-a lungul acestui an. Astfel, se poate ajunge la o scadere de 65% la finalul 2009", a declarat, intr-un comunicat, directorul departamentului de evaluare al companiei, Dan Ionascu, citat de Mediafax

Majoritatea constructiilor rezidentiale au intrat in "conservare", iar toate proiectele neincepute, aflate in stadiu de proiect sau de obtinere a aprobarilor sunt oferite spre vanzare.

"Aceste proiecte care se aflau in stadiu de planificare si organizare si la care constructia nu a fost inca demarata reprezinta 70% din totalul proiectelor noi, la care s-au inceput lucrarile dupa 2006", se mentioneaza in comunicat.

Pe de alta parte, analistii Cushman apreciaza ca micii investitori, care au achizitionat o mare parte din locuintele in constructie in ultimii doi ani, vor traversa cu bine criza de pe piata, deoarece doar 15% din cei care au contractat credite bancare vor avea probleme in aceasta perioada din cauza imposibilitatii rambursarii fondurilor.

In acelasi timp, nu sunt foarte multi mici investitori care au contractat credite bancare si de aceea nu vor fi atat de afectati de ce se intampla pe piata, acestia oferind apartamentele spre inchiriere la preturi modice.

Tot in segmentul rezidential, cele mai avantajate vor fi orasele in care somajul este foarte scazut, respectiv cele care se bucura de interes din partea investitorilor, precum Bucuresti, Constanta, Cluj Napoca si Brasov.


Cu pana la 80% mai putine investitii in imobiliare, in 2009


"In 2009, investitiile pe ansamblul pietei imobiliare se vor reduce cu pana la 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Romania este privita ca o piata tertiara de catre investitorii investitionali. In acest moment prioritar pentru acestia este sa isi consolideze investitiile pe piete cu un potential mai ridicat precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Cele mai sigure investitii sunt in proprietatile generatoare de lichiditati cum ar fi spatiile industriale sau logistice, spatiile comerciale stradale sau centrele comerciale", se mentioneaza in comunicat.

Din acest punct de vedere, segmentul spatiilor de birouri este inca atractiv existand atat cerere, cat si interes din partea investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte.

"A scazut insa foarte mult interesul pentru tranzactionarea unor asemenea proprietati. Tot in acest segment, in aceasta perioada, companiile si-au redus drastic cheltuielile, iar una dintre acestea este aceea de relocare. De aceea se doreste pe cat posibil conservarea locatiei detinute in acest moment, mai intai pentru a-si consolida pozitia si imaginea pe o piata agresiva si concurentiala, dar si pentru a crea posibilitatea de renegociere a chiriei in aceeasi locatie", se precizeaza in comunicat.

Analistii companiei estimeaza o crestere a randamentului spatiilor de birouri pana la 11,5% la sfarsitul anului, fata de 8,5% in prezent.

Si pe segmentul industrial, proiectele au fost inghetate atat in Bucuresti, cat si in alte zone ale tarii, bugetele de expansiune ale companiilor fiind reduse.

Cumparati proprietati care scot chirii mari

"Multe dintre proiecte finalizate sau in curs de dezvoltare sunt oferite spre vanzare si nu la preturi tocmai accesibile. Investitorii la randul lor nu accepta pretul de absorbtie pe care il recomanda piata. Pe de alta parte intervine si lichidarea datorita problemelor intalnite pe alte piete europene a anumitor portofolii logistice si industriale", a aratat Ionascu.

In opinia sa, multe spatii industriale vor suferi o reconvertire si vor dobandi o alta utilizare, o alta varianta fiind vanzarea acestor proprietati la preturi sub piata pentru a putea fi absorbite imediat. Si pe acest segment, analistii Cushman estimeaza o crestere a randamentului de la 9% in luna februarie, la 13% in decembrie, in timp ce pentru piata de retail prognozeaza niveluri de 12% pentru spatiile din centre comerciale, fata de 8,75% in prezent, si de 12,5% pentru spatiile stradale, comparativ cu 9,25% in februarie.

In acest context, specialistii recomanda investitorilor sa cumpere proprietati care pot genera chirii cat mai mari.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#apartamente, #chirii, #cushman, #estate, #imobiliare, #investitii, #preturi, #real, #rezidentiale, #wakefield , #Apartamente