Apartamentele pentru persoanele cu venituri medii din Bucuresti s-au scumpit cu peste 250 la suta in doi ani

Miercuri, 10 Ianuarie 2007, ora 03:04
972 citiri

Cresterile de preturi pentru apartamentele de bloc destinate populatiei cu venituri medii-joase au fost, in numai doi ani (iulie 2003 - iulie 2005), de peste 250 la suta, in Bucuresti, si de peste 150-200 la suta in majoritatea municipiilor din Romania, escaladare care nu s-a produs nicaieri in Europa, in ultimii 15 ani intr-un interval atat de scurt, se arata in Raportul de prognoza imobiliara pentru 2007, elaborat de Institutul de consultanta imobiliara/SGA/, in coordonarea expertului imobiliar Artur Silvestri.

,,Daca ar fi existat strategii de dezvoltare a pietei de locuinte ieftine si interes pentru completarea ritmica a ofertei pe piata imobiliara, acest dezechilibru si consecintele sale pe termen lung nu s-ar fi produs. In acest moment, fiindca peste 90 la suta din achizitiile pe aceasta piata se realizeaza prin credit ipotecar (ceea ce insemneaza vanzarea muncii nationale pentru urmatorii 20-25 de ani), majoritatea clasei salariale medii nu are acces la o locuinta, iar cei peste 30 la suta dintre romanii care traiesc la limita saraciei nici nu pot spera ca, in urmatorii cinci ani, vor avea un acoperis deasupra capului", se arata in Raportul SGA.

In Bucuresti, preturile apartamentelor "de cartier muncitoresc" depasesc cu aproape 50 la suta preturile din Sofia si se apropie de preturile din Belgrad, capitala unei tari aflata intr-o criza imobiliara fara precedent. O valoare de aproximativ 40.000 de euro pentru un apartament modest de doua camere, utilizat de o familie cu copii, inseamna mai mult decat intregul venit al acestei familii timp de 120 de luni, adica pe zece ani, fara ca in acest timp sa existe posibilitatea sa cheltuiasca macar un leu. Comparativ, la Viena, un apartament de 2 camere in aria centrala se poate cumpara si cu 80.000

euro, aproape pretul unui echivalent in Centrul Civic din Bucuresti. In acelasi timp, piata asa-numita de lux a atins cote care depasesc cu mult valorile occidentale din cele mai scumpe orase europene. In Bucuresti, si in 'satul miliardarilor Pipera' exista in mod curent 'vile' (in stil local) care se vand cu 2,5- 4 milioane de euro, piata aratand si proprietati care se negociaza la cote absurde de pana in 10 milioane de euro. Tot comparativ, in vara lui 2006, publicatia imobiliara 'Propietes en France', oferea, pentru opt milioane de euro, un castel din secolul 19, perfect conservat, avand peste 40 de incaperi, o tinuta ireprosabila prin asezare si stil arhitectural ca si prin asezarea in mijlocul unui parc de peste opt hectare, in apropiere de Paris.

Cea mai insemnata dintre temele 'populare', ce constituie un fel de 'piatra vesnica a scandalului' nu doar in Bucuresti, o reprezinta situatia apartamentelor pentru locuinta in block - haus, asa numitele 'apartamente - standard'.

,,Reziduu al Vechiului Regim, si de aceea interpretate ca fiind blocuri comuniste, acestea ilustreaza de fapt un proces aproape universal de dezvoltare urbana sub presiunea industrializarii si nu apartine nicidecum unui anumit sistem politic. Accelerate atunci cand orasele isi preschimba mecanismul economic fundamental, aceste investitii, de obicei finantate de stat, se subtiaza in intensitate si chiar se suspenda, in epoci de recesiune a industriei nationale ori atunci cand insasi oranduirea economica se modifica. Astfel se si explica incetarea dezvoltarii pe verticala in cartiere-dormitor, care, devenind astazi inutile din perspectiva finantatorului traditional, nu mai este nici macar prevazuta in calcule de natura protectiei sociale', apreciaza Artur Silvestri, in Raportul SGA.

Confundata adeseori cu notiunea, electoralista, a 'locuintelor' pentru tineri, constructia de blocuri pentru familia de muncitori si populatie recent urbanizata dispare ca obiectiv al statului si, deopotriva, ca materie de piata imobiliara specifica. Ramane doar 'fondul imobiliar de supravietuire' alcatuit din constructii cu o vechime de cateva decenii care, intr-o perspectiva nu indepartata, vor deveni aproape inutilizabile.

,,In vreme ce cartierele traditional muncitoresti, precum Pantelimon, Berceni, Militari, Drumul Taberei si Balta Alba se indreapta catre o semighetoizare tradusa in plafonul de preturi ce vor mai creste sau scadea cu pana in maximum 5-8 la suta (in functie de soliditatea creditului ipotecar), fondul imobiliar de tip Centrul Civic, unde se includ si mondenele cartiere de Nord (Scoala Herastrau si Baneasa, invecinate cu mari si costisitoare 'dezvoltari' rezidentiale), isi mentin cota ridicata si preturile in crestere lenta, cu pana la 15-18 la suta.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)