Apartamentul de vacanta la munte, mai rentabil decat vila - 26 Mai 2008

Luni, 26 Mai 2008, ora 09:58
1469 citiri
Apartamentul de vacanta la munte, mai rentabil decat vila - 26 Mai 2008

Majoritatea celor care achizitioneaza o locuinta in zona montana o fac pentru a o folosi, in vreme ce speculatorii reprezinta sub 10% din cerere.Un apartament de vacanta in zona montana este mult mai accesibil decat o casa de vacanta. Dezvoltatorii au sesizat oportunitatea si au anuntat numai pentru zona Valea Prahovei aproximativ 2.000 de apartamente in urmatorii doi ani. Avantajele sunt de partea apartamentelor, atat pe considerente de pret, cat si datorita costurilor ulterioare achizitionarii locuintei. "In timp ce pretul unui apartament poate incepe de la 58.000 de euro, o casa poate costa de trei ori mai mult, pretul ajungand la 150.000-200.000 de euro", spune Valentin Canea, project manager la compania de consultanta imobiliara Euroest. In plus, pretul unei case este mai ridicat, mai ales ca si costul terenului este mai mare pentru acelasi spatiu construit.


Dezvoltatorii afirma ca doar 10-15% dintre cei care cumpara locuinte in ansamblurile rezidentiale nou construite in zona montana sunt investitori. Cea mai mare pondere in totalul cumparatorilor este detinuta de persoanele fizice care isi cumpara o a doua locuinta. Apartamentele sunt cele mai cautate datorita pretului de achizitie si costurilor mici de intretinere. In plus, oamenii sunt interesati de siguranta imobilului. "Pentru cei care doresc sa aiba propriul loc pentru vacanta sau pentru weekend, un apartament inseamna un pret mult mai accesibil si costurile de intretinere mai scazute. In plus, ai siguranta unui loc pazit si intretinut. Desigur ca acest aspect nu anuleaza cererea pentru case de vacanta, ci ofera oportunitati celor pentru care un apartament este suficient", afirma Ileana Stanciu, director general adjunct al companiei Ozer Construction, care a demarat un proiect amplu, de 344 de apartamente, in zona montana, printr-o investitie de 20 de milioane de euro.


Specialistii afirma ca romanii vor cumpara in continuare si case, dar in mod sigur se vor cumpara tot mai mult apartamente de vacanta, atat datorita preturilor mai accesibile, cat si dotarilor care depasesc pe cele ale unei pensiuni sau ale unui hotel obisnuit. Un alt avantaj al apartamentelor este costul de intretinere. In acest caz, costul de intretinere este direct proportional cu consumul. De asemenea, intr-un complex rezidential, cumparatorul nu mai are grija pazei si a mentenantei, deoarece dezvoltatorul asigura toate aceste servicii. "Clientul va plati exact cat va consuma in apartamentul cumparat. Costurile totale, spre exemplu, la o garsoniera de 49 mp i-ar aduce undeva la 70-80 de euro", mai spune specialistul Euroest.


Cumparatorii care isi permit o locuinta de vacanta au in general o a doua locuinta si detin venituri peste medie. Dezvoltatorii sustin ca acestia isi permit sa achite locuinta cash. "O casa in principiu este mai costisitoare si mai greu de intretinut, dar ofera mai multa intimitate, un apartament este mai practic si mai accesibil din punctul de vedere al costurilor", mai spune Ileana Stanciu. In general, romanii au inceput sa cumpere in zonele turistice nu doar cu gandul la o investitie profitabila pe termen scurt si mediu, obtinuta in urma inchirierii ulterioare, ci mai ales ca loc de petrecere a vacantei.


Chirii accesibile

O garsoniera poate fi inchiriata, intre Campina si Predeal, cu un pret situat intre 150 si 200 de euro pe luna. Apartamentele cu doua si trei camere variaza ca pret de inchiriere intre 300 si 500 de euro. "Apartamentele cu patru camere sunt rare pe Valea Prahovei. Se gasesc apartamente cu patru camere in vila. Pretul chiriei unui astfel de apartament variaza intre 800 si 2.500 de euro, in functie de suprafata si de dotarile imobilului", spune Ciprian Kore, managerul agentiei Mervani.