Arhitectii din Bucuresti critica lucrarile de reabilitare termica

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 18:20
3465 citiri
Arhitectii din Bucuresti critica lucrarile de reabilitare termica

Procesul de reabilitare termica a blocurilor din Capitala este caracterizat de lipsa unui control, astfel ca ceea ce rezulta este o "betie cromatica psihedelica" si lucrari de calitate indoielnica, spun arhitectii din Bucuresti.

"Cresterea confortului in locuinte si diminuarea pierderilor de caldura sunt obiective realiste si urgente in conditiile imbatranirii fondului construit si a cresterii alarmante a costurilor de intretinere. De aici pana la alterarea aspectului original al fatadelor si la betia cromatica s-a mers prea departe cu arbitrarul deciziilor. S-a ajuns la o cromatica absolut psihedelica in ceea ce priveste blocurile de locuinte. Avem acum cladiri peste care s-a aplicat o zugraveala violet, verde de China, albastru ultramarin sau galben pai. Mai mult, sunt cazuri in care primariile au impus formule unice care contin combinatii de tipul portocaliu cu albastru, impuse prin caietul de sarcini", a declarat intr-un comunicat Mircea Ochinciuc, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania - filiala Bucuresti.

Arhitectii adauga ca, pe langa conditiile impuse de primarii, exista cazuri in care administratorul Asociatiei de Proprietari decide culorile blocurilor "si de multe ori gusturile acestora sunt indoielnice", ceea ce denota o lipsa de control si coordonare in procesul de reabilitare termica.

Folosirea polistirenului in procesul de reabilitare termica, respinsa de arhitecti

Reprezentantii OAR critica si folosirea polistirenului in reabilitarea termica a blocurilor, precizand ca acesta etanseaza cladirea, nu mai permite transferul de vapori, putand produce egrasie si degradarea cladirilor in timp. Ungaria si Italia au renuntat la polistiren, alegand solutii alternative aplicate la interior, potrivit Mediafax.

O alta problema in ceea ce priveste polistirenul este executia deficitara a lucrarilor (fara inchidere cu profiluri metalice). Acest lucru duce la aparitia cuiburilor de soareci, sobolani si insecte, care patrund intre sistemul de termoizolare si fatada blocului.

Arhitectii spun ca exista cazuri in care polistirenul a fost aplicat numai cu adeziv, fara dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la caderi de tencuiala sau de sistem de termoizolare de fatada periculoase pentru trecatori.

"Polistirenul este obtinut din petrol, o resursa epuizabila, deci nu poate fi vorba in acest caz de dezvoltare durabila. De asemenea, trebuie amintit faptul ca nu se stie cum se va comporta acest produs pe fatade dupa 15 ani, existand posibilitatea sa scada aderenta plasei de fibra de sticla sau ca polistirenul sa se volatilizeze in timp", explica arhitectii bucuresteni.

Solutiile alternative la reabilitarea termica propuse de OAR, ignorate de autoritati

Oficialii OAR Bucuresti au trimis trimis Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si primariilor din Capitala un document ce continea solutii alternative pentru a reduce pierderile de caldura, aplicate in Franta. Documentul a fost trimis in 2011, dar nu a fost luat in considerare de catre autoritatile centrale.

In Romania, in perioada 2008 - 2011 au fost reabilitate 1.667 de blocuri la nivel national. Proiectele de reabilitare termica au implicat investitii de aproximativ 600 milioane de euro. In Bucuresti au fost reabilitate cele mai multe cladiri, pe locul al doilea aflandu-se orasul Cluj-Napoca, urmat de Slatina, Drobeta Turnu Severin si Piatra Neamt.

Apartamentele din cladirile reabilitate termic sunt, in medie, mai scumpe, proprietarii cerand cu pana la 10.000 de euro mai mult decat cei care vand locuinte in cladiri nereabilitate, conform unei analize a portalului Imobiliare.net.

#reabilitare termica bucuresti, #reabilitare termica polistiren, #OAR reabilitare termica Bucuresti, #solutii alternative reabilitare termica , #Apartamente