Blaga baga banii ministerului in 10 mii de locuinte

Sambata, 31 Ianuarie 2009, ora 23:35
1988 citiri

Daca nu atrag bani europeni, functionarii raman fara sporul salarial de 75%.

Tinta este reprezentata de proiecte in valoare de 596 milioane de euro.

Nu mai putin de zece mii de apartamente, atat si-a propus ministrul Dezvoltarii, Vasile Blaga, sa livreze anul viitor prin programul pentru tineri al ANL si prin cel de locuinte sociale pentru chiriasii evacuati din casele nationalizate.

Pana atunci, pentru 2009 tinta ministrului este de 5.985 de apartamente livrate prin acest program, insa lucrarile de constructie vor incepe pentru mult mai multe, respectiv 18.700. Aceasta in conditiile in care din 2001 si pana anul trecut bugetul de stat a finantat constructia a numai 26.000 de unitati locative. Anul trecut, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei nu a reusit sa livreze la cheie decat 2.761 de apartamente.

O alta prioritate a ministrului este inceperea in forta a programului de reabilitare termica a locuintelor. Anul trecut, de acest program au beneficiat 1.887 de unitati locative, dintre care 1.627 sunt in stadiul de finalizare.

Programul va beneficia in 2009 de fonduri in valoare totala de 160 milioane de lei, bani cu care ministrul vrea sa izoleze termic 22.000 de apartamente. Numarul lor ar putea creste la 60.000 daca se mai adauga fondurile obtinute din credite.

Reabilitarea termica a unui apartament cu o suprafata de 50 mp, situat intr-un bloc P+4, costa 3.500 de euro, dintre care proprietarul trebuie sa suporte 700 de euro, administratia locala 1.050, restul urmand sa provina de la minister. Teoretic, de introducerea in acest program ar avea nevoie 83.800 de blocuri cuprinzand peste trei milioane de apartamente, a precizat Blaga.

Mai putine bazine de inot


In ceea ce priveste programul de construire a bazinelor de inot, ministrul a catalogat drept nerealista prevederea din Hotararea de Guvern care stabilea ca tinta 70 de unitati. “Nici nu este nevoie de atatea”, a remarcat Blaga. Concret, se vor construi 16 bazine didactice, patru de polo, doua olimpice si unul la Complexul de natatie de la Otopeni.

In ansamblul sau, ministerul condus de Vasile Blaga isi propune pentru acest an sa atraga proiecte in valoare de 596 milioane de euro, din care 403 milioane sa reprezinte contributia fondurilor europene nerambursabile. Altfel, spune ministrul, functionarii publici care se ocupa de fondurile europene vor ramane fara sporul salarial de 75%. “Sper sa nu fiu nevoit sa ma ating de cei 75% pe care-i iau colegi care lucreaza cu fonduri europene. insa, daca nu se vor atinge obiectivele stabilite, o voi face. Lumea e plina de oameni inteligenti, dar trebuie sa fie si performanti”, a spus el.

Ministrul nu s-a speriat ca angajatii ministerului vor pleca la firme private daca nu le va mai da sporurile cu pricina. “Nu au unde pleca. Privatul nu da bani gratis si e mare criza anul acesta”, a incheiat Blaga.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (MDRL) va avea in acest an un buget de 3,74 miliarde lei, reprezentand 0,64% din PIB si 1,81% din bugetul general, la care se adauga 950 milioane lei, reprezentand un credit angajament. Bugetul din acest an este cu peste 20% mai mare fata de cel din 2008.

#blaga, # locuinte, # buget, # guvern , #Apartamente