Care ar trebui sa fie criteriile in alegerea unui apartament?

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 11:26
2910 citiri
Care ar trebui sa fie criteriile in alegerea unui apartament?

Investitia intr-un apartament nou este unul dintre cele mai importante momente in viata economica a fiecaruia dintre noi. Statisticile arata ca de obicei cumparam intre 1 si 3 locuinte pe parcursul vietii, astfel ca fiecare greseala conteaza. Sentimentul de a detine propria casa este profound inradacinat in ADN-ul tuturor romanilor (ca si al grecilor de altfel). Astfel ca, mai devreme sau mai tarziu fiecare dintre noi va fi tentat sa ia in considerare aceasta optiune.

Multi considera ca o data ce au banii sau posibilitatea sa ia un imprumut ar trebui sa se grabeasca sa cumpere o propietate. Dar nu este atat de usor. O proprietate nepotrivita ar putea deveni o bomba in viata cuiva, distrugandu-i planurile pentru urmatorii 10 ani.

Ce ar trebui sa luati in considerare inainte de a va alege "casa de vis"?

1. Relaxati-va! Nu trebuie sa cumparati chiar astazi!

Observ multe persoane stresate in jurul meu, care se grabesc sa se mute intr-o casa noua, cea care va fi in posesia lor "pentru toata viata".

Cei care s-au grabit in 2007 si (mai ales) in 2008 au sfarsit asa cum bine stiti. Frustrati, traind intr-o casa a carei valoare s-a injumatatit pana in ziua de astazi. Nu trebuie sa urmati exemplul lor.

Piata a ajuns unde a ajuns si va ramane stabila pe intreg parcursul anului 2010, indiferent ce vi se spune. Puteti vizita multe proiecte, vorbi cu mai multe banci si in cele din urma sa incercati sa realizati o combinatie care serveste interesului dumneavoastra.

"Nu am avut alta optiune" spun unii. Pai, aveti. Daca nu gasiti ceea ce va doriti, nu investiti. S-ar putea sa fie mai sigur asa.

2. Trei intrebari importante la care trebuie sa va raspundeti

Uneori ne dam seama care este momentul potrivit pentru a investi intr-o proprietate noua, dar de cele mai multe ori nu facem decat sa ne dorim acest lucru, fara a avea capacitatea reala de a reusi in "proiectul sau personal".

Ceea ce ne dorim nu este intotdeauna ceea ce putem. Astfel, ar trebui sa ne punem trei intrebari: Am un venit pe care sunt dispus sa il investesc? Da, platesti o chirie, care poate inlocui rata unui nou imprumut de asemenea.

Cu exceptia prea putin probabilului scenariu in care platiti o chirie foarte ridicata, ar trebui sa fiti dispusi sa platiti si cativa euro in plus.

Fie aveti la dispozitie aceasta suma in fiecare luna, sau ar trebui sa aveti posibilitatea sa platiti un avans serios. Daca cifrele nu va soptesc "actionati", poate ca pur si simplu va spun adevarul pe care nu vreti sa il acceptati.

Gasesc uneltele de finantare potrivite? Bancile sunt companii private, care tintesc obtinerea de profit prin faptul ca va imprumuta dumneavoastra banii lor. Daca acceptati sa primiti acesti bani cu 8-10%, nu este vina lor ca vi-i pun la dispozitie. Nu puteti continua daca toate ofertele pe care le gasiti sunt foarte scumpe.

Fie trebuie sa cautati mai mult, fie trebuie sa asteptati sosirea unor vremuri mai bune. Doar nu porniti de la costuri foarte ridicate. Evitati costurile ascunse ale bancilor.

Imi imbunatateste aceasta investitie in mod real viata? Nu arareori gasesti persoane care se entuziazmeaza la ideea unei noi investitii. Incep sa caute dar sunt dezamagiti de preturi si incep sa faca compromisuri.

Dar daca locuiti intr-un apartament vechi din zona Vitan si vreti sa cumparati un alt apartament la fel de vechi, intr-o zona similara, si nu intr-un cartier realmente mai bun, fara prea multe facilitate in plus, care este scopul investitiei?

O investitie in noua dumneavoastra casa trebuie sa aduca o imbunataire reala in viata dumneavoastra. In caz contrar, nu merita sa investiti timpul si banii.

Daca spre exemplu calitatea constructiei noii case este mediocra, problemele se vor ivi in curand. Fara un raspuns pozitiv la toate aceste intrebari, v-as sugera sa evitati sa actionati.

3. Aceasta investitie trebuie sa fie acceptata de catre banci pentru a fi finantata potrivit

O casa este de asemenea o investitie. Nu este doar locul in care va place sa locuiti astazi. Nu va lasati fascinati de o mobila frumoasa sau cateva aranjamente deja facute. Sunt importante si acestea fireste, dar acestea nu ar trebui sa constituie principalul criteriu in mutarea dumneavoastra.

Daca priviti noua dumneavoastra casa ca si pe o investitie, atunci trebuie sa retineti principalele 3 reguli ale unui investitor in achizitia unei proprietati.

In primul rand, acest nou apartament ar trebui sa fie "Bancabil". Daca o banca nu considera investitia dumneavoastra ca fiind buna, nu fiti asa de convinsi ca sunt prosti. Exista o posibilitatea ca ei sa aiba dreptate. In cele din urma, dumneavoastra vizionati 10 - 20 de proprietati, in vreme ce ei vizioneaza (sau ar trebui sa vizioneze) mii de proprietati pe parcursul anilor.

Daca o banca nu acorda un imprumut bun pentru o proprietate, e de rau. E posibil ca intr-o zi sa trebuiasca sa o vindeti iar viitorul proprietar va lua un imprumut de asemenea. Daca va intampina probleme in a-l obtine, pretul lui in viitor va cobori de asemenea.

4. Daca intervin schimbari, ar trebui sa fie usor de inchiriat

Noul dumneavoastra apartament ar trebui sa fie "Inchiriabil". Sa presupune ca s-a intamplat ceva si vreti sa il inchiriati altcuiva. Incercati sa alegeti ceva care este usor de inchiriat de asemenea.

Stiu ca nu aveti acest plan in cap astazi, in momentul investitiei, dar poate ca unele modificari care nu par necesare astazi vor costa mai mult in viitor.

Pastrati toate optiunile la dispozitia dumneavoastra, nu puteti sti niciodata.

5. In cazul in care nu sunteti extrem de bogati, orice cumparam ar trebui sa fie si foarte usor de vandut

Orice proprietate pe care o cumparam ar trebui sa fie "Usor de vandut". Viata poate lua o turnura mai buna sau mai rea. Cand achizitionati o noua proprietate trebuie sa luati in considerare posibilitatea ca il veti vinde din nou altcuiva.

De aceea ar trebui sa va ganditi bine "cine ar putea fi aceasta persoana care ar veni sa imi cumpere proprietatea si din ce motive mi-ar oferi mai multi bani".

Credeti-ma, nu pentru ochii dumneavoastra frumosi… Astfel ca trebuie sa luati in considerare de doua ori optiunea inainte de a alege o zona fara mijloace de transport public sau cu alte lipsuri. Fiti atenti la aprtamentele mari sau cladirile neconsolidate.

Daca va place sa urcati pe jos pana al etajul 3, exista o posibilitate ca urmatorul sa nu va impartaseasca din "spiritul atletic". Tineti ochii deschisi la orice probleme vizibile care pot aduce prejudicii interesului dumneavoastra in viitor.

De ce trebuie sa luati in calcul si faptul ca poate pe viitor veti dori sa vindeti proprietatea achizitionata?

Pentru ca exista posibilitatea: sa aveti nevoi mai mari si veti dori sa va mutati intr-o casa noua, mai mare, sa fiti nevoiti sa lichidati proprietatea repede,daca apare o problema urgent, sa va mutati intr-o casa noua si sa o folositi pe aceasta ca investitie, sa va schimbati locul de munca si veti prefera sa locuiti mai aproape de cel nou.

Bun, daca sunteti foarte bogat, ceea ce nu este cazul, puteti avea nenumarate locuinte. In caz contrar nu strica sa va ganditi si la viitor. O picatura de intelepciune astazi va poate salva de la a varsa o galeata de lacrimi in viitor.

6. Ce trebuie sa aveti in vedere cand alegeti cartierul?

Multi nu vad imaginea de ansamblu atunci cand investesc intr-o proprietatea noua. Vad doar apartamentul lor, dar nu si locul unde acesta se va afla.

Femeile sunt cele care se indragostesc in special de un loc (datorita compartimentarii spatiului, finisajelor, mobilei etc) fara sa se concentreze deloc pe ceea ce se afla in proximitate.

Este evident ca veti verifica daca exista scoli in zona, poate de asemenea un mall sau un centru comercial. Dar in afara acestor elemente de baza, mai faceti inca un lucru. Inainte de a o achizitiona, mergeti pe jos in imrejurimile proprietatii.

Faceti-va putin timp, o data dimineata si alta data seara. Poate si in week-end. Intrebati prin imprejurimi, vorbiti cu viitorii dumneavoastra vecini. Gasiti un pretext si deschideti o discutie. Sunt acestia fericiti? Cu ce problem se confrunta acestia?

Cel mai probabil, fericirea lor va fi si fericirea dumneavoasta, lucru valabil si legat de problemele lor.

7. Metrii patrati construiti si matrii patrati utili sunt doua povesti total diferite

Si nu uitati de cota indiviza din terenul pe care este construit cladirea. Apartamentele romanesti vechi nu sunt masurate in metri patrati sau construiti, este doar o suprafata, care este ce utila.

Cea construita nu este masurata deoarece in perioada comunista statul era cel care prelua pierderile din toate spatiile comune ale cladirii.

Astfel, daca vreti sa comparati pretul unui apartament vechi cu cel al unuia nou, ar trebui sa retineti ca apartamentul nou include mult mai mult spatiu decat cel vechi.

Daca achizitionati o proprietate accesand un imprumut, banca dumneavoastra va va reaminti ca aveti de asemenea drepturi si asupra terenului pe care este construita cladirea.

Daca se intampla sa achizitionati cu bani gheata, nu uitati despre aceasta cota.

S-ar putea sa nu vi se para important in momentul achizitiei, dar in cazul in care nu o aveti, poate fi considerata ca o lipsa importanta din titlul de proprietate si astfel scade valoarea aprtamentului dumneavoastra. (Inutil sa mai spun ca fara aceasta cota in cazul in care cladirea se prabuseste, indiferent de motiv, ramaneti cu mobila si cada de baie…)

8. Casa scarii, liftul si zonele interioare.

"Cosmetica" Daca acestea se afla intr-o stare deplorabila, de obicei va da o prima impresie despre ce sa va asteptati sa vedeti sus, in apartamentul dumneavoastra.

Este casa scarii curata ? Sunt geamuri sparte pe undeva ? Si ghena de gunoi ? Emana aceasta un miros urat sau nu? Imi este totusi frica de cateva lifturi vechi. Chiar sunt de parere ca ar trebui sa fiti suspcios in momentul in care achizitionati un apartament la etajul 5 sau mai sus si liftul arata ca unul de dinaintea celeilalte crize economice mondiale (1929).

O cladire fara lift ? Este o chestiune de gusturi. Cu siguranta nu ale majoritatii.

9. Locuri de parcare si depozitare: avem nevoie de ele mai mult decat vrem sa recunoastem

Sunt multi cei care pretind a nu fi interesati » de locurile de parcare. "Da, este important dar nu imi ajunge bugetul ". Realitatea este ca noi toti avem nevoie de un loc asigurat pentru a ne parca masina.

La blocurile noi sa fie in interiorul proiectului (ideal). La cele vechi, ar trebui sa solicitati ajutorul celui care vinde pentru a inchiria un loc de parcare de la administratia locala.

Nu subestimati acest aspect. Sunt cartiere in Atena unde oamenii isi petrec 30 - 40 de minute in cautarea unui loc de parcare atunci cand revin de la serviciu.

Romania calca pe urmele Greciei, asa ca…

Nu subestimati nici zonele de depozitare. Fiecare dintre noi are nevoie de spatiu in plus pentru a-si putea depozita lucrurile care nu ii mai sunt necesare.

Ar trebui achizitionate la preturi mici si sunt de folos fiecarui utilizator final.

10. De ce vinde proprietarul? "Nu imi pasa, vreau doar sa cumpar".

Nu, nu este corect asa. Aflati de ce acesta isi doreste sa vanda si aveti pregatit jumatate din raspunsul la intrebarea de ce vreti dumneavoastra sa cumparati. Nu considerati acest lucru ca fiind unul evident, s-ar putea sa fiti surpinsi de motivele pe care vi le va spune.

Daca unul dintre acestea este o minciuna sfruntata, atunci ar trebui sa va mai ganditi o data si dumneavoastra.

Cunosc pe cineva care a dorit sa vanda deoarece administratorul era nebun, il descria ca fiind "psihopat ". Asa ca, ce credeti, v-ar placea sa ii cumparati proprietatea si sa va puneti si nervii dumneavoastra la incercare ? 

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
#apartament, #banci, #chirie, #investitie, #profit , #Apartamente