Case la jumatate de pret, intr-un singur an

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 17:27
5203 citiri
Case la jumatate de pret, intr-un singur an

Valoarea apartamentelor din Bucuresti construite in perioada 1950-1989 s-a redus cu pana la 50% in perioada februarie-martie 2009, comparativ de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor firmei de consultanta imobiliara si brokeraj Coldwell Banker.

Lipsa cererii, generata de situatia financiara si de accesul deosebit de greu al populatiei la creditare, a determinat proprietarii de astfel de apartamente sa acorde reduceri de pana la 40-50% fata de perioada februarie-martie 2008, cand, de altfel, s-a inregistrat maximul istoric de pret platit pe metrul patrat util, se arata intr-un comunicat al firmei de consultanta si brokeraj in sectorul imobiliar, potrivit Newsin.

"Un element cu greutate in pretul apartamentelor de acest gen pare sa fie anul de constructie: inainte sau dupa 1977. De altfel, de aceasta tin cont si bancile in momentul acordarii creditelor ipotecare, dar si evaluarile orientative din grilele notarilor publici in vederea calcularii onorariilor acestora si a calcularii impozitului catre stat la vanzarea proprietatilor imobiliare", a declarat managing partner Colwell Banker Banu Manta, Catalin Serbanescu.

"Asistam la reduceri considerabile fata de perioada similara a anului trecut (...), de pilda, in cartierele Militari si Drumul Taberei - zone in care exista un fond mare de spatii locative comparativ cu alte cartiere ale capitalei. Constientizand ca singura sansa pentru a tranzactiona consta in ajustarea preturilor, proprietarii nu au de ales. Astfel, preturile pe metrul patrat util au coborat la nivelul de 1.000 euro/mp pentru apartamentele cu trei si patru camere si 1.100-1.200 euro/mp pentru cele cu doua camere si garsoniere. Acestea din urma raman in continuare cele mai solicitate, motiv pentru care exista usoara diferenta de pret", a explicat Serbanescu.

Astfel, in martie, o garsoniera intr-un bloc construit in 1979 in zona Moghioros din Drumul Taberei, cu o suprafata de 34 de metri patrati, se vindea cu 41.000 de euro, in timp ce un apartament cu trei camere intr-un bloc vechi din Militari, cu o suprafata de 71 de metri patrati, se tranzactiona cu 67.000 de euro.

In Crangasi, pe de alta parte, preturile la apartamentele vechi se mentin cu circa 5-10% mai ridicate decat in restul sectorului sase. Un apartament de doua camere cu o suprafata de 54 de metri patrati, situat intr-un bloc construit in 1982, se vindea la finalul primului trimestru al anului cu circa 62.000 de euro.

"Comprimarea preturilor a determinat micsorarea diferentelor de pret intre diferitele tipuri de apartamente. Putem spune ca actualele conditii de piata sunt favorabile proprietarilor care urmaresc sa-si schimbe garsonierele si apartamentele compuse din doua camere cu apartamente avand trei sau patru camere. Bineinteles, este putin probabil ca acest schimb sa poata fi facut direct cu un alt proprietar datorita divergentelor care apar de regula intre cei care fac schimbul, pe fondul diferentelor de opinie privind conditiile oferite si cele primite. Si urmatoarele luni vor fi dominate de tranzactiile pe segmentul de piata al apartamentelor vechi. Este posibil ca preturile sa mai coboare, insa nu la fel de abrupt ca in ultimele luni", se arata in comunicatul Coldwell Banker.

#apartamente, #capitala, #reducere, #valoare , #Apartamente