Casele au ajuns mai ieftine decat apartamentele cu 3 camere

Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 10:10
13308 citiri
Casele au ajuns mai ieftine decat apartamentele cu 3 camere
Foto: Private Broker

Intr-o perioada in care toti ochii sunt atintiti pe dinamica piata a chiriilor, preturile de vanzare ale caselor din marile orase au ajuns sa fie, in unele cazuri, chiar de doua ori mai mici decat cele ale apartamentelor cu 3 si 4 camere.

O analiza Imobiliare.NET, care a luat in calcul pretul mediu pe metru patrat al locuintelor din marile orase ale tarii, arata ca in aprilie, apartamentele cu 3 si 4 camere sunt mai scumpe in medie cu 26%-51% decat casele/vilele.

In Bucuresti, pretul mediu pentru o casa/vila este de 613 E/mp, cu 43% mai mic decat cel al unui apartament cu 3 camere si cu 45% mai mic decat cel al unui apartament cu 4 camere.

In aprilie, pretul mediu al unui apartament cu 3 camere in Capitala este de 1.071 E/mp, iar cel al unui apartament cu 4 camere ajunge la 1.116 E/mp.

In Cluj, pretul mediu al unei case/vile este mai mare decat in Bucuresti, ridicandu-se la 645 E/mp. Cu toate acestea, trendul se pastreaza si aici, pretul unei case/vile fiind mai mic cu 37% decat cel al unui apartament cu 3 camere si cu 35,5% mai mic decat cel al unui apartament cu 4 camere

In aprilie, pretul mediu al apartamentelor din Cluj cu 3 camere este de 1.026 E/mp, iar cel al apartamentelor cu 4 camere este de 1.000 E/mp.

Conform statisticilor Imobiliare.NET, cel mai scazut pret mediu al caselor/vilelor din orasele importante de provincie se inregistreaza in Constanta, 400 E/mp, la jumatate fata de pretul mediu al apartamentelor cu 4 camere si cu 51% mai mic decat cel al apartamentelor cu 3 camere.

In aprilie, pretul mediu al apartamentelor din Constanta cu 3 camere este de 826 E/mp, iar cel al apartamentelor cu 4 camere este de 803 E/mp.

In Iasi, pretul mediu pentru o casa/vila este de 485 E/mp, cu 45% mai mic decat cel al unui apartament cu 3 camere si cu 46% mai mic decat cel al unui apartament cu 4 camere. In aprilie, pretul mediu al unui apartament cu 3 camere in Iasi este de 889 E/mp, iar cel al unui apartament cu 4 camere ajunge la 897 E/mp.

Cele mai echilibrate valori se intalnesc in Brasov, acolo unde pretul mediu al unei case/vile este de 550 E/mp, un pret cu 35% mai mic decat cel al unui apartament cu 3 camere si cu 26% mai mic decat cel al unui apartament cu 4 camere.

In aprilie, pretul mediu al apartamentelor din Brasov cu 3 camere este de 847 E/mp, iar cel al apartamentelor cu 4 camere este de 746 E/mp.

Avantajele si dezavantajele locuirii la casa/vila

Din perspectiva pretului pe mp., o casa poate parea mai avantajoasa decat un apartament la bloc, daca luam in considerare raportul dintre pretul platit si spatiul alocat, insa trebuie avute in vedere si dezavantajele care vin la pachet cu locuitul la casa.

In primul rand, este vorba despre costurile de intretinere, care sunt mult mai mari decat cele ale unui apartament.

La fel de mari sunt si costurile de exploatare, care in cazul unei case revin exclusiv in grija proprietarului, fata de cele de la bloc, unde problemele administrative sunt rezolvate de asociatiile de proprietari, iar costurile de reparatii sunt impartite intre locatari.

Impozitul este un alt aspect de luat in calcul, acesta crescand in functie de suprafata construita si de rangul localitatii in care este amplasata locuinta.

In plus, la impozitul pentru case se adauga si cel pentru terenul pe care aceasta este construita, rezultand astfel costuri mult mai mari decat in cazul apartamentelor.

Cu toate acestea, cei care pot trece peste aceste inconveniente si sunt dispusi sa se mute la casa se vor bucura de mai mult spatiu, o mai mare intimitate, si de confort superior, fata de cei care prefera sa locuiasca la bloc.

#case ieftine, #ieftinire case, #pret casa, #pret apartament 3 camere , #Apartamente