Cea mai inalta cladire din lume nu va salva Dubaiul

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 09:24
1523 citiri
Cea mai inalta cladire din lume nu va salva Dubaiul

Cea mai inalta cladire din lume, inaugurata in Dubai, nu va salva economia emiratului din Golf. Oficialii spera ca aceasta gigantica cladire le va lua ochii actionarilor si ii va face sa uite datoriile uriase in care este cufundat orasul arab. Slabe sanse.

Analistii economici citati de Forbes avertizeaza ca acest zgarie-nori ar putea deveni doar un esec financiar spectaculos.

Mamutul de metal si sticla nu va afecta decat tangential situatia economica din Dubai. Este o lovitura de PR, desigur, dar problemele imobiliare si economice ale orasului sunt prea mari pentru a putea fi rezolvate cu o investitie de genul acesta, oricat de mareata ar fi.

De la inaltimea celor 800 de metri, viziunea asupra pietei imobiliare din Dubai este destul de sumbra. Preturile la apartamente in Burj, cladire care apartine dezvoltatorului Emaar Properties, au scazut cu aproape 50% fata de cele estimate in 2008.

"Probabil ca pretul mediu va scadea pana la 50-60 de dolari pe metrul patrat", spune Saud Masud, un analist imobiliar din Dubai.

In timp ce marii investitori imobiliari au fugit din Dubai preconizand un colaps financiar total, dezvoltatorul Emaar, proprietarul cladirii, si guvernul din Dubai cred ca speculatorii isi vor face simtita prezenta acum, in asteptarea unei reveniri a pietei.

Acest gen de cumparator ar trebui sa aiba o viziune pe termen lung, de pana la 10 ani, spune Liam Bailey, seful departamentului rezidential al Knight Frank, o companie internationala de servicii imobiliare.

"Ei cred ca, pe masura ce economia isi revine din recesiune, acest gen de proprietate va avea o revenire onorabila", adauga Bailey.

"Cumpara cu un discount de 50% fata de preturile de varf, dar, cel putin un an sau doi, nimeni nu stie daca asta e o idee buna."

Turnul Burj a fost creat sa atraga atentia pentru mult timp. Un hotel Georgio Armani se afla la baza sa, apoi exista 1.000 de apartamente si 37 de etaje de birouri.

"Scopul acestui proiect este sa fie mai mult decat cea mai inalta cladire din lume", spune James Pawlikowski, unul dintre inginerii sefi care a participat la constructia turnului. "Nu e vorba doar de inaltime. E vorba despre calitatea spatiilor create si a finisajelor. Incercam sa fim o cladire simbol".

In viitor se preconizeaza constructia a inca 50 de turnuri, cel mai mare port din lume, cel mai extins mall si cea mai mare fantana.

Din pacate, niciuna din toate acestea nu afecteaza - pozitiv sau negativ - economia locala.

"Preturile caselor in Dubai au scazut cu 50% si cred ca va mai fi o reducere cu cel putin 30% fata de tarifele de acum. Inaugurarea turnului Burj nu repara economia, evident", spune Masud. "E o finalitate, un punct de demarcatie, un lucru bun. Aplaud aceasta realizare, dar fundamental terminarea acestui proiect este un non-eveniment."

Cu alte cuvinte, soarta economica a Dubaiului depinde de mult mai mult decat o singura cladire, oricat de inalta ar fi ea. Turnul Burj singur nu va putea da un impuls pietei imobiliare din Dubai.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#cladire, #dubai, #faliment, #economie , #Apartamente