Certificatul energetic, obligatoriu in tranzactiile imobiliare - 17 Decembrie 2009

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 15:59
3591 citiri
Certificatul energetic, obligatoriu in tranzactiile imobiliare - 17 Decembrie 2009

Proprietarii de apartamente din blocuri de locuinte vor fi obligati sa prezinte, incepand cu anul viitor, potentialilor cumparatori sau chiriasi certificatele privind performanta energetica a imobilelor, odata cu intrarea in vigoare a legii 372/2005 pentru certificarea energetica a apartamentelor, relateaza NewsIn. 

"La elaborarea certificatului de performanta energetica al apartamentului in vederea vanzarii-cumpararii sau inchirierii, auditorul energetic pentru cladiri, preia, de regula, releveul si celelalte date tehnice necesare care se regasesc in documentatia cadastrala elaborata in conditiile legii pentru vanzarea-cumpararea apartamentului", se arata intr-un comunicat remis joi de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL).

Astfel, in cazul vanzarii/inchirierii unui apartament construit inainte de 2007, se poate intocmi un certificat de performanta energetica pentru respectivul apartament, neimplicand auditarea energetica a intregii cladiri.

Pentru cladirile noi, construite dupa 1 ianuarie 2007, certificatul energetic se preda la receptia lucrarilor.

De asemenea, toate blocurile de locuinte care sunt supuse reabilitarii termice obtin un astfel de certificat.

Costul certificarii energetice a apartamentului, stabilit in conditii de piata, raportat la aria utila a apartamentului, reprezinta un procent nesemnificativ in raport cu cheltuielile stabilite in conditiile legii pentru efectuarea tranzactiei si nu influenteaza semnificativ pretul acesteia.

"Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei respinge categoric speculatiile aparute pe piata imobiliara care pun pe seama elaborarii certificatelor energetice cresteri ale preturilor locuintelor de pana la 10%", precizeaza ministerul de resort.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat si prin eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta).

Potrivit MDRL, majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2/an.

In acest context, tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2/an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.

In datele ministerului se mai arata ca certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. 

#apartamente, #certificat, #energetic, #proprietari , #Apartamente