Daca nu se cumpara apartamente, se cumpara friptura

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 14:49
2170 citiri
Daca nu se cumpara apartamente, se cumpara friptura

Chiar daca au venit cu oferte, potentialii cumparatori tatoneaza piata. Standurile expozantilor care au afisat preturile au fost luate cu asalt.

Fata de editiile targurilor anterioare, expozantii au stiut ce sa afiseze pentru a atrage atentia cumparatorilor. Spatiile nu mai sunt la fel de mari ca si pana acum, decorate cu tot felul de frunze, sau alte inventii. De data aceasta insa, daca vizitatorii nu cumpara apartamente, pot cumpara o friptura. intr-un colt al salii de expozitie sunt amplasate mese de unde friptura indeamna la o privire. Acum spatiile sunt mai mici, iar la unele standuri nu-ti mai sare in ochi numele ansamblului, ci pretul.

Florin are 33 de ani si doi copii: o fata si un baiat. Acum sta cu soacra, dar vrea un apartament cu trei camere. si-a fixat si zona: in Berceni. „inainte de scaderea leului, am contractat un apartament cu trei camere in Berceni. ii spusesem dezvoltatorului ca ii dau 110.000 de euro pe el. El nu, si nu. Vroia 150.000 de euro. Am renuntat la el si pe urma a am auzit ca le-a vandut cu 100.000 de euro. Preturile sunt extrem de mari, iar daca stau si fac raportul la ce a fost acum cativa ani, nu se merita”, ne-a declarat Florin, unul dintre vizitatorii Targului National Imobiliar.

Deocamdata, tatoneaza piata: a fost la doua vizionari de apartamente, ce aveau preturi de la 70.000 - 75.000 de euro. „Am fost ieri (n.r. - joi) la doua proiecte sa vad apartamentele. Dar nu m-as muta acolo. Sunt atat de apoape construite blocurile, incat vezi totul la vecinul de vizavi”, povesteste acesta. Cat despre preturi, acesta spune ca sunt inca mari si nu se gandeste sa plateasca mai mult de 100.000 de euro pentru o locuinta care sa satisfaca nevoile familiei lui. Nu vrea sa contracteze un credit; vrea sa vorbeasca direct cu dezvoltatorul, sa ii plateasca lui ratele lunare, fara dobanzile mari pe care bancile le afiseaza.

De la bloc la casa cu gradina

George are 56 de ani si poarta sub brat un teanc de pliante. Cauta o garsoniera sau un apartament cu doua camere pentru unul dintre copii. si daca tot vine el cu finantarea, macar sa fie o locuinta buna. insa preturile sunt prea mari dupa priceperea lui. „Chiar daca au scazut, preturile sunt mari. Eu am timp sa astept sa mai scada, dezvoltatorii nu. Cu finantarea nu am probleme, am toti banii”, ne spune acesta. Elena s-a saturat de blocuri. Acum vrea o casa cu gradina, tocmai de aceea a venit sa ia pulsul pietei la targul imobiliar. Ce i-a atras atentia, nu doar ei, ci si altor curiosi a fost o firma care promite viitorilor clienti ca le va construi case pentru care vor plati 570 de euro pe metru patrat. Chiar daca detine inca doua apartamente in Bucuresti impreuna cu sotul ei, Elena e dispusa sa apeleze mai degraba la un credit decat sa vanda acum „prost” locuintele.

60.000 de euro pentru o garsoniera

O garsoniera cu o suprafata de 53 de mp in proiectul Greenfield costa 60.687 de euro. Tot acolo, un apartament cu doua camere si o suprafata de 82 de mp costa 84.148 de euro, iar unul cu trei camere cu suprafata de 106 mp costa 118.649 de euro, preturi finale cu TVA inclusa. Doar pe perioada targului, dezvoltatorii proiectului Timisoara Residence ofera un pret de 850 de euro/mp, posibilitate de creditare si avans incepand cu 15%. in proiectul Lacul Morii, preturile pornesc de la 57.348 de euro cu TVA inclus pentru o garsoniera.

Alti dezvoltatori au venit cu oferte in care locul de parcare este inclus in pret, dar chiar si asa, un apartament cu doua camere costa 125.000 de euro plus TVA, cum este cazul proiectului Parcul Privighetorilor. Pentru cei care vor achizitiona locuinte in proiectul Primavara Lujerului pana in data de 28 februarie vor beneficia de un discount de 5.000 de euro, iar pentru ansamblul Primavara din Ghencea preturile sunt de 900 – 1.100 de euro pe metru patrat.

#imobiliare, # targ, # criza, # bani, # credite , #Apartamente