Imobiliare: apartamentele continua sa se ieftineasca

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 14:06
2049 citiri
Imobiliare: apartamentele continua sa se ieftineasca

Dupa o scadere de 3% in luna septembrie, preturile apartamentelor pierd alte 3 procente si in octombrie, un nou prag minim fiind atins pe segmentul rezidential. Valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru luna octombrie a ajuns la valoarea de 1.070 euro/mp util, cu 34 euro/mp (3,1%) mai putin decat in luna precedenta. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.239 euro/mp, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 13,6% mai mici. 

Preturile apartamentelor au confirmat tendinta de scadere inregistrata in lunile anterioare, fiind atinse noi praguri minime la diferite categorii de apartamente in majoritatea oraselor analizate. 

"Scaderile lunare de pret cu trei puncte procentuale par sa devina o regula. In prezent, nu exista niciun indiciu in piata care sa sugereze ca reducerile de pret s-ar opri aici.

Totusi, un factor extern raportului direct dintre cerere si oferta, ca de exemplu o ridicare a plafonului de garantare a unui eventual program guvernamental Prima Casa 3 ar putea pune capat acestei tendinte", sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro. 

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti, indica in luna octombrie o valoare medie de 1.176 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere cu 1,4%, fata de luna precedenta atingandu-se totodata un nou prag minim de la inceputul crizei imobiliare pana in prezent. 

In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, preturile solicitate in prezent sunt cu 10,6% mai mici.

Tendinta de scadere a fost resimtita in special la nivelul apartamentelor noi din Capitala a caror pret a scazut cu 1,8%. Apartamentele vechi, insa, au inregistrat o scadere de 0,5%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna octombrie la 1.334 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 1,8% fata de luna septembrie, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.359 euro.

In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 12,1% mai mic. 

Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu o camera, care s-au ieftinit cu 7,4% in ultimele 30 de zile. Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat o scadere de 3,3% in ultima luna, iar pretul apartamentelor cu trei camere s-au scumpit cu 0,6%.

In octombrie, pretul apartamentelor vechi din Capitala a avut o evolutie descrescatoare.

Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.125/euro mp de suprafata utila, cu 0,5% mai putin decat in luna precedenta si cu 10,7% mai putin decat in aceeasi luna a anului trecut.

Nu toate tipurile de apartamente vechi au inregistrat scaderi. Apartamentele cu una si doua camere s-au ieftinit cu 1,5%, respectiv 0,8%. 

Apartamentele cu trei camere au inregistrat o evolutie in usoara crestere de +0,1%, in timp ce pretul apartamentelor cu patru camere a crescut cu 0,8%, dupa mai multe luni de scadere.

Brasov 

Dinamica segmentului rezidential a fost relativ temperata in luna octombrie. 

Astfel, conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 887 euro/mp de suprafata utila, cu 0,8% mai putin decat in luna precedenta.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 6,1% mai mic. 

Intr-un mod surprinzator a evoluat pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene care a urcat in octombrie cu 5,2%, pana la 935 euro/mp. 

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 3,6% mai ieftine. 

In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna octombrie a ajuns la o medie de 885 euro/mp, cu 1% mai putin decat in luna precedenta.

In luna octombrie, in Brasov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1%, pretul acestora coborand de la 894 euro/mp util pana la o valoare medie de 885 euro/mp util si atingand totodata cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul crizei imobiliare.

Apartamentele cu o camera, pentru care cererea se mentine la un nivel acceptabil, s-au ieftinit cu doar 0,5%, in schimb, pretul cerut pentru cele cu doua si trei camere a scazut in octombrie cu 1,4%, respectiv 1,7% fata de luna precedenta.

Apartamentele cu patru camere s-au scumpit cu 1,1% pana la 836 euro/mp, dar raportat la metrul patrat util, raman cele mai ieftine.

Cluj-Napoca

Dupa patru luni de crestere consecutiva, in Cluj-Napoca, in luna octombrie, preturile apartamentelor au scazut cu 3,3%, inregistrandu-se cea mai mare scadere din acest an, contrar tendintei din ultimele luni.

Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru a zecea luna din an prezinta o valoare medie de 1.004 euro/mp util, care este totodata cea mai mica din ultimele noua luni.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea actuala este cu 5,9% mai mica. Scaderea a fost inregistrata atat la apartamentele noi cat si la cele vechi. 

Pretul apartamentelor noi a scazut cu 5% pana la 987 euro/mp util, coborand din nou sub pragul psihologic de 1.000 euro/mp. Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 1,9%, pana la valoarea de 1.017 euro/mp util.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la 1.017 euro/mp util, in scadere cu 1,9% fata de luna septembrie. Apartamentele au variat diferit, in functie de numarul camerelor. 

Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu doua camere, unde a fost constatata o scadere importanta de 3,3%. Apartamentele cu una si trei camere s-au ieftinit cu 0,7% in ultimele treizeci de zile. 

Preturile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu pana la 8,5% mai mici in comparatie cu octombrie 2009, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul garsonierelor.

Constanta 

Constanta este singurul mare oras in care pretul apartamentelor a cunoscut o evolutie pozitiva in luna octombrie.

Sub influenta evolutiei preturilor locuintelor noi, apartamentele de aici s-au scumpit cu 1,1%. Indicele imobiliare.ro pentru a zecea luna din an a inregistrat o valoare de 954 euro/mp de suprafata utila. 

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, diferenta se mentine la o valoare mai mica cu 11,9%.

In octombrie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 5,9% de la 930 euro/mp util pana la 985 euro/mp util. 

In schimb, pretul pe metrul patrat al apartamentelor vechi din Constanta a inregistrat o crestere usoara de 0,3%, atingand valoarea de 948 euro/mp util.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o crestere usoara de 0,3% in luna octombrie, atingand valoarea de 948 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este de 13%. 

Cresteri de pret au fost inregistrate la apartamentele mici, cu una si doua camere: 1,6%, respectiv 0,9%.

Apartamentele cu trei camere, insa, s-au ieftinit cu 2,3% in ultimele treizeci de zile. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu trei camere, 14,4%, iar cea mai mica, de 4%, apare in cazul garsonierelor.

Timisoara 

In luna octombrie, pretul apartamentelor din Timisoara a scazut cu aproape doua procente si jumatate.

Valoarea Indicelui imobiliare.ro, 802 euro/mp util, claseaza in continuare Timisoara pe primul loc in topul oraselor cu cele mai ieftine apartamente din tara. 

Tendinta de scadere manifestata puternic pe tot parcursul anului a continuat in octombrie.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret s-a accentuat, fiind acum de 18,1%. 

Daca apartamentele noi si-au mentinut pretul, ba chiar s-au scumpit usor, cu 0,1%, pana la valoarea de 848 euro/mp util, pretul cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Timisoara a scazut cu aproape trei procente, coborand pentru prima oara sub pragul de 800 euro/mp util. 

Cu o valoare medie de 793 euro/mp util, pretul apartamentelor vechi atinge un nou nivel minim in principalul oras din vestul tarii.

In octombrie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 793 euro, cu 2,9% mai putin decat in luna precedenta. 

Cele mai afectate au fost apartamentele cu doua camere al caror pret a scazut cu 3,4%.

Apartamentele cu una si trei camere au cunoscut un ritm de scadere de 2%, respectiv 2,3%. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cu 2,9%.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 15,2% si 19,6%, diferenta cea mai mare fiind inregistrata la apartamentele cu patru camere.

Iasi

Indicele imobiliare.ro pentru Iasi, indica in luna octombrie o valoare medie de 876 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in scadere cu 3,1%, fata de luna precedenta, aceasta find totodata cea mai mica valoarea inregistrata in Iasi de la inceputul crizei imobiliare pana in prezent.

In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, preturile solicitate in prezent sunt cu 6% mai mici. 

Tendinta de scadere a fost resimtita in special la nivelul apartamentelor vechi a caror pret a scazut cu 5,7% in ultima luna, pana la valoarea de 831 euro/mp util. Pretul apartamentelor noi, insa, a inregistrat o scadere de 2,4%, pana la 975 euro/mp util.

Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti, indica o valoare medie de 920 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare. 

Cu o scaderea de 3,6% inregistrata in ultimele treizeci de zile, dintre cele sapte orase analizate, in Ploiesti a fost constatata cea mai mare depreciere. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, preturile solicitate in prezent sunt cu 11,4% mai mici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Yale Linus L2: încuietoarea inteligentă cu care îți încui casa direct de pe telefon. La ce preț este disponibilă
Yale Linus L2: încuietoarea inteligentă cu care îți încui casa direct de pe telefon. La ce preț este disponibilă
Yale, companie recunoscută pe plan global pentru soluțiile sale de securitate, a anunțat lansarea unei noi încuietori inteligente pe piața din România. Noua generație, numită Linus L2,...
#apartamente, #garsoniera, #imobiliare, #locuinta , #Apartamente