Jumatate dintre romani prefera sa-si construiasca singuri locuinte

Joi, 28 Iulie 2011, ora 17:55
1517 citiri
Jumatate dintre romani prefera sa-si construiasca singuri locuinte

55% dintre romanii care isi construiesc case cred ca decizia referitoare la materialele de constructii pentru propria locuinta trebuie sa le apartina, conform unui studiu realizat de compania Wienerberger, preluat de NewsIn.

"Peste 50% dintre ei spun ca ar prefera sa faca o casa de la zero, decat sa cumpere o casa gata construita sau la rosu. In plus, romanii din nordul tarii isi doresc o casa pentru placerea de a avea o gradina, in vreme ce romanii din regiunea sudica a tarii vor casa pe pamant pentru a elimina problemele cu vecinii de bloc", potrivit unui comunicat emis joi de companie.

Conform calculelor Wienerberger, caramida reprezinta maximum 5% din valoarea constructiei la cheie. Astfel, o casa la rosu din caramida se poate construi cu investitii relativ mici, urmand ca mare parte din investitie sa fie reprezentata de alte materiale, precum finisajele, termoizolatiile sau acoperisul.

In Romania se construiesc in medie circa doua case noi pe an la mia de locuitori, in vreme ce media europeana este de minim 3,5 case noi pe an la mia de locuitori.

"Consideram ca piata are de fapt un potential foarte mare, desi a trecut printr-o perioada in care s-a construit mai putin", a declarat Daniel Catanas, Member of the Board Sales&Marketing Wienerberger Romania.

Potrivit studiului, peste 90% din romanii din nord-vestul tarii prefera o casa construita de ei in locul uneia deja ridicate, in vreme ce in sud sunt oarecum mai atrasi de ideea de a achizitiona o casa la rosu, pe care sa o personalizeze, fiind foarte interesati de finisaje.

Totodata, in ultimul timp, scaderile de pret inregistrate pe piata materialelor de constructii au facut ca pretul unei case noi pe pamant sa se apropie tot mai mult de costul unui apartament de bloc.

"Noi am calculat cu foarte mare precizie consumul de caramida si am constatat ca aceasta reprezinta maximum 5% din costul unei case la cheie, in functie de tipul de caramida ales, un procent foarte mic comparativ cu totalul costurilor realizarii unei case", a precizat directorul de marketing si comunicare al Wienerberger Romania, Cristina Osiescu.

Caracteristicile cele mai importante in alegerea caramizii sunt durabilitatea pe care o confera unei constructii, aspect mentionat de 53,3% dintre respondenti, si pretul corect comparativ cu calitatea produsului.

Studiul companiei Wienerberger a fost realizat pe un esantion de 800 respondenti la nivel national, constituit pentru a reflecta profilul consumatorului roman din mediul urban.

#caramida, #constructii, #construire casa, #imobiliare, #piata constructii , #Apartamente