Locuintele noi, mai ieftine la "second-hand"

Luni, 02 Februarie 2009, ora 14:50
11041 citiri
Locuintele noi, mai ieftine la "second-hand"

Primii cumparatori din complexurile rezidentiale vand apartamentele acum mult mai ieftin decat cei care le-au construit.

Apartamentele din noile complexuri rezidentiale achizitionate de la terti sunt cu pana la 30%-40% mai ieftine decat cele cumparate direct de la dezvoltator.

Agentii imobiliari spun ca aceste oferte s-au inmultit vizibil in ultimele sase luni, timp in care vanzatorii nu au ezitat sa scada preturile pentru a putea vinde. in replica, dezvoltatorii incearca sa castige teren prin lasarea unor sisteme de creditare fara sa apeleze la banci.

Pretul depinde de vanzator

Un apartament de doua camere in complexul Rose Garden din Capitala, de exemplu costa, pe un site de imobiliare, 110.000 de euro fara TVA. GTC, finantatorul care nu a terminat inca nici constructia proiectului, nici vanzarea tuturor apartamentelor, vinde acelasi produs cu 130.000 de euro fara TVA.

Diferenta nu vine din eventuale imbunatatiri suplimentare, ci reprezinta parte din adaosul dezvoltatorului care, din momentul lansarii produsului pe piata si pana la finalizare, l-a scumpit cu 35% in numai 16 luni. Mai exact, oferta cu pretul mai mic apartine unuia dintre primii cumparatori, care a beneficiat de tarife „speciale“.

Avand in vedere faptul ca, in momentul in care au fost puse in vanzare, locuintele se vindeau cu 1.200 euro/ mp/construit, rezulta ca pretul platit dezvoltatorului a fost mai mic de 100.000 de euro. Dovada ca, la Benevo, un fel de magazin de case al unor investitori canadieni care au cumparat 900 de apartamente noi direct de la dezvoltatori si le-au scos deja din nou la vanzare, o locuinta de doua camere in Rose Garden porneste de la 106.600 de euro plus TVA.

Oferte de creditare de la dezvoltatori

Actuala situatie, avantajoasa pentru actualii cumparatori, ii pagubeste pe constructorii care se bat deja pe un numar redus de clienti.

La inceputul unui proiect, ei au fost bucurosi sa vanda mai multe apartamente „in masa“ unui numar restrans de clienti, pregatiti sa achite pe loc avansul de 20%-30% solicitat. „Noi am vandut acestor investitori in jur de 20%-25% din complex, dar nu mai mult“, sustine un reprezentant al companiei GTC Romania. Acesta sustine ca oamenii ar trebui sa aleaga totusi sa cumpere de la el, pentru ca „este mai sigur si nu exista riscul unor probleme juridice“. „in plus, unele dintre aceste oferte ar putea fi false, pentru ca agentiile sa atraga mai multi clienti“, afirma angajatul GTC.

Chiar daca fratii Negoita, proprietarii de la ProConfort, au fost mai prevazatori, tot nu au scapat de concurenta din propria gradina.

In Confort City, acelasi tip de garsoniera costa 52.000 de euro la agentii si 55.700 de euro la dezvoltator. „Probabil ca au cumparat cand vindeam noi cu 42.500 de euro. Oricum, nu sunt multi - la investitori am dat vreo 6%-8% din numarul total de locuinte, si restul la consumatorii finali“, afirma Negoita. Acesta sustine ca, in curand, va lansa un sistem de rate independent de banci, cu ajutorul caruia sa poata atrage mai multi clienti.

Diferente de pana la 40%

Competitia dintre dezvoltatori si primii lor cumparatori s-a intetit in ultimele sase luni, spun specialistii, cand restrangerea creditarii si criza financiara au anulat sansele multora dintre cei care-si doreau o casa.

„Multi investitori au contractat apartamente cu 25% avans si 75% la livrare. Acestia din urma sperau sa comercializeze apartamentele inainte de livrare, bineinteles la un pret mai mare. Dat fiind faptul ca piata stagneaza si nu mai au cumparatori, incearca sa vanda mai departe aceste apartamente. Se poate negocia chiar si pana la pretul de achizitie“, afirma Beatrice Dumitrascu, manager departament proiecte rezidentiale la CB Richard Ellis - Eurisko.

Pretul depinde de „disperarea“ vanzatorului. „Am avut un client care a lasat de la 139.000 de euro la 100.000 de euro. Tocmai din acest motiv, numarul de tranzactii incheiate in acest moment este mai mare in cazul acestor vanzatori decat al dezvoltatorilor“, sustine Adrian sischin, general manager Remax Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Yale Linus L2: încuietoarea inteligentă cu care îți încui casa direct de pe telefon. La ce preț este disponibilă
Yale Linus L2: încuietoarea inteligentă cu care îți încui casa direct de pe telefon. La ce preț este disponibilă
Yale, companie recunoscută pe plan global pentru soluțiile sale de securitate, a anunțat lansarea unei noi încuietori inteligente pe piața din România. Noua generație, numită Linus L2,...
#apartament, #hand, #locuinta, #second , #Apartamente