Lucrarile la Casa Radio vor putea incepe dupa modificarea contractului de parteneriat

Joi, 30 Noiembrie 2006, ora 10:56
1000 citiri

Lucrarile la proiectul Centrul Dambovita, cladire cunoscuta mai ales sub denumirea Casa Radio, vor putea fi demarate dupa ce Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri actul aditional la contractul de parteneriat public-privat pentru reconversia functionala a amplasamentului Centrul Dambovita.

Prin acest act aditional, Compania Nationala de Investitii "CNI" SA isi va majora de la 10 la suta la 15 la suta cota de participatie in cadrul Companiei de Proiect SC Dambovita Center SRL.

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a renegociat anul acesta contractul cu reprezentantii investitorilor. "Am renegociat indelung acest contract realizat in 2004 si s-a schimbat o serie intreaga de clauze in favoarea statului roman", a declarat ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu.

In cadrul renegocierilor, ca urmare a propunerii prezentate de catre investitorul initial, compania Mimel Insaat Sanayi VE Ticaret AS, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in calitate de autoritate publica, a acceptat ca firmele Elbit Medical Imaging Ltd., Plaza Centers Europe BV si Cenek Demir Sanayi VE Ticaret AS sa devina, alaturi de Mimel Insaat Sanayi VE Ticaret AS, parti in contract si asociati in cadrul Companiei de Proiect SC Dambovita Center SRL.

Pe langa modificarea cotei de participatie a statului in proiect, modificarile aduse contractului de parteneriat public-privat prin actul aditional vizeaza construirea si predarea imediat dupa finalizare catre autoritatea publica a unei cladiri cu o suprafata utila de 11.000 de metri patrati cu destinatia de spatiu de birouri, plus o parcare subterana in suprafata de 2.000 de metri patrati.

Radu Berceanu a precizat ca imobilul va fi dat in folosinta autoritatilor guvernamentale si se va stabili ulterior care dintre institutiile publice isi va muta sediul in aceste noi cladiri.

Autoritatile statului au negociat, de asemenea, un calendar clar, care prevede termenele de realizare a proiectului, calendar care va fi dat publicitatii dupa ce actul aditional va fi semnat de partile contractante.

Investitorii sunt obligati sa inceapa lucrarile la cel mult 26 de luni de la semnarea contractului. Ministrul Radu Berceanu a precizat ca in termen de 21 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului aditional investitorii trebuie sa depuna spre aprobare documentatia necesara pentru realizarea primelor lucrari (de organizare a santierului), iar in termen de cinci zile de la obtinerea autorizatiei de constructie trebuie sa inceapa aceste lucrari.

"Investitorii vor avea tot interesul sa finalizeze acest proiect cat mai repede, pentru ca pe masura ce cladirile se dau in functiune vin si veniturile", a spus ministrul Berceanu.

El a precizat ca proiectul va fi realizat in trei componente, a caror executie va dura aproximativ cate trei ani si se va incheia in termen de aproximativ opt sau noua ani. Investitiile in constructia Centrului Dambovita se vor ridica la circa 130 - 140 milioane euro.

Prima componenta a proiectului are o suprafata construita de 260.150 metri patrati si cuprinde cladirea autoritatii publice (primul obiectiv care va fi realizat), spatiu pentru birouri, o constructie de tip mall, un hotel, un cazino, un cinematograf sau complex de cinematografe, facilitati pentru parcare, apartamente-hotel sau apartamente cu destinatia de spatii rezidentiale, cladiri care sa includa un centru de conferinte si facilitati de parcare subterana si supraterana.

A doua componenta are o suprafata construita de 106.000 metri patrati si vizeaza dezvoltarea a doua turnuri de inaltime mare, multifunctionale.

A treia si ultima componenta are in vedere dezvoltarea unor cladiri cu scopuri multifunctionale, de inaltime mica si medie, cu o suprafata construita de 36.600 metri patrati. Acestea ar putea avea destinatia de hoteluri cu regim special de inchiriere sau spatii de locuit.

Radu Berceanu a subliniat ca ministerul poate solicita rezilierea contractului in cazul in care investitorii sau compania de proiect nu isi indeplinesc obligatiile asumate si nu remediaza situatia in termen de 30 de zile calendaristice de la primirea unei notificari scrise.

De asemenea, prin renegociere s-a stabilit ca asigurarea finantarii este, in principal, in sarcina investitorilor, spre deosebire de contractul initial in care era prevazut ca numai Compania de Proiect trebuie sa obtina finantarea necesara realizarii proiectului.

Terenul pe care va fi ridicat Centrul Dambovita va fi concesionat Companiei de Proiect pe o perioada de 49 de ani. Noua ordonanta de urgenta elimina si restrictiile de inaltime impuse prin contractul initial.

Clauzele contractului, inclusiv o forma comparativa cu cel initial, sunt publice si vor fi afisate pe site-ul MTCT, a precizat ministrul Radu Berceanu.

Contractul de parteneriat public-privat a fost aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 304/2003.

In urma analizarii contractului de parteneriat public-privat, in 2005, s-a observat ca nu erau indeplinite doua conditii esentiale pentru demararea proiectului: nu existau suficiente angajamente financiare pentru ca investitorii sa isi poata executa obligatiile ce le reveneau, iar identitatea investitorilor era pusa sub semnul intrebarii, intrucat una din companiile cu care a fost incheiat contractul, Orb Estates Plc., a intrat in administrare speciala.

In conditiile in care MTCT nu primit niciun raspuns justificator de la investitori referitor la aceste probleme, la data de 9 noiembrie 2005 ministerul i-a notificat cu privire la intentia sa de a rezilia contractul.

Procedurile de reziliere ar fi implicat, insa, initierea unei actiuni la Curtea de Arbitraj de la Londra, ceea ce presupunea, pe de o parte, o perioada lunga de timp in care pe acel amplasament nu s-ar fi putut realiza nimic, iar, pe de alta, cheltuieli mari din partea statului roman.

Avand in vedere importanta deosebita a realizarii acestui proiect, faptul ca procedura selectionarii unui alt investitor, dupa finalizarea litigiului, ar fi necesitat un timp foarte indelungat si faptul ca identitatea investitorilor a fost intre timp clarificata (Mimel Insaat Sanayi VE Ticaret AS, reprezentata de Cenk Kucuk, a preluat drepturile detinute de Orb Estates Plc.), Guvernul a hotarat, in data de 21 iunie 2006, suspendarea efectelor notificarii privind rezilierea.

Executivul a acordat un termen de trei luni de la aceasta data in care investitorii sa prezinte MTCT documente justificative legale prin care sa dovedeasca ca au suficiente angajamente financiare pentru realizarea obiectivului de investitii Centrul Dambovita. Tot in acest termen, s-a stabilit renegocierea contractului si incheierea unui act aditional prin care, in principal, sa se clarifice obligatiile investitorilor si sa se identifice noi investitori care sa participe la realizarea proiectului.

In urma deciziei luate de catre Guvern in 21 iunie 2006, MTCT si investitorii au incheiat, la data de 12 iulie 2006, un protocol prin care, in principal, s-a prevazut, conform dispozitiilor contractuale, posibilitatea pentru investitorii initiali de a atrage si alti investitori care sa aiba forta financiara, capacitatea de a demara si finaliza proiectul Dambovita Center.

O alta prevedere a fost aceea ca, in cazul in care investitorii nu pot face, in termenul acordat, dovada ca au suficiente angajamente financiare, atunci contractul inceteaza de drept fara a mai produce vreun efect, fara necesitatea unei notificari sau a vreunei hotarari arbitrale ori judecatoresti.

Avand in vedere ca, in termenul acordat, investitorii (inclusiv noii investitori) au facut dovada ca au capacitate financiara si experienta in domeniul dezvoltarilor imobiliare, ca in urma renegocierii contractului statul roman a obtinut o serie de avantaje, s-a decis aprobarea actului aditional.

Rompres