Muncitorii din constructii sfideaza criza

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 09:34
6097 citiri
Muncitorii din constructii sfideaza criza

In timp ce santierele de constructii se inchid unul dupa altul, asa-zisii meseriasi supravietuiesc muncind fara acte la renovari si reparatii de apartamente.

Adevaratii profesionisti, cei care au apucat sa puna ceva bani deoparte, traiesc acum din economii, asteptand vremuri mai bune.

Lucrari mici, tencuieli, fatade, interioare, niste faianta, o gresie, reparatii de tevi, acestea sunt lucrarile din domeniul constructiilor care se fac in prezent, conform Romania Libera, care a luat la picior Bucurestiul si Florestiul, cel din urma celebru pentru oaza sa de constructori.

In Capitala secolului XXI, cea mai buna reclama e tot cea din gura in gura, oamenii gasindu-si de munca pe baza recomadarilor. De munca nu mai e pe marile santiere, ci la bloc, unde tot romanul vrea sa-si mai carpeasca pe ici pe colo.

"Comenzi sunt, nu cinci-sase pe saptamana, ca in vremurile bune. Acum, doua-trei, dar sunt", a declarat reporterilor un reprezentant al bransei, Nae, obisnuit cu munca la negru.

Preturi de criza si plata in rate

Unii sunt chiar mai inventivi, postand pe internet anunturi "cu carlig". "Instalator de criza. Preturi de criza". Aproape ca-ti vine sa iei criza economica in brate, s-o pupi, la asa reducere de pret!

"Daca vrei sa faci instalatia electrica, instalatia de apa, toate finisajele din interior si din exterior, tot ce trebuie, te costa in total 12.000 de lei, in cazul unei vile. Anul trecut, cand nu era criza, te costa cu 4.000 de lei mai mult", le-a spus meseriasul reporterilor. In plus, odata cu criza, a venit si posibilitatea platii in doua rate.

Patroni crizati

De cealalta parte a baricadei, si ei afectati de criza, sunt patronii firmelor de constructii. "Comenzile au scazut cu 30%. Tarifele s-au micsorat si ele cu pana la 45%. Singura care a crescut in constructii e munca la negru", a declarat pentru cotidian Pavel Costea. Are destui cunoscuti, patroni ca si el, care au dat faliment.

El e nemultumit si ca nu se gaseste forta de munca de calitate. "Avem mari probleme cu recrutarea de personal. Adevarul e ca in ziua de azi nu se mai invata meserie, ca pe vremuri".

Discutia cu beneficiarii lucrarilor de criza a avut, si ea, o singura concluzie: "Adevaratii meseriasi nu s-au intors inca din Spania si Italia".

Tristete si in patria zugravilor

La 30 de kilometri de Capitala, in comuna Floresti, se spune ca traiesc cei mai buni zugravi. Marturie stau casele falnice, semn ca oamenii sunt muncitori si apreciati. Un popas la carciuma din Floresti, fara picior de client, i-a lamurit, insa, pe reporteri cum sta treaba in comuna. "Acum traieste lumea din banii de la ciorap", a explicat unica angajata a bodegii.

In Floresti traieste un mare mester, cunoscut in bransa, Lazar Gheorghe, de 70 de ani. Cu mistria lui a mers pe trei continente - Asia, Europa si Africa -, in mai bine de 50 de ani de munca. Dar criza in constructii ca acum n-a mai vazut batranul Lazar in viata lui.

"Asta a fost iarna? Nici prea frig, nici prea cald - taman bine de facut case, fatade, tot tacamul", zice el, minunandu-se cand vede toata comuna cum "hiberneaza" de patru luni incoace. Anii trecuti, la 6.00 dimineata, se golea satul de barbati, fie vara, fie iarna. Toti luau drumul Bucurestilor. Pe cand azi, doar femeile se mai duc in Capitala.

In prezent, oamenii lucreaza unii pentru altii, mai dand cate o mana de var pe ici pe colo. Nu are rost sa mai lucrezi pe la firme in momentul de fata, "ca salariile au scazut mult, te plateste cu mai nimic", a declarat unul dintre zugravi, Ion Voicu. "Am pus bani deoparte", spune el, convins ca piata imobiliara isi va reveni pana la vara si ca vor avea din nou comenzi pe "bani adevarati".

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#muncitoti, # constructii, # bucuresti, # criza, # munca la negru , #Apartamente