Nu se mai construieste pe litoral

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 11:18
2009 citiri
Nu se mai construieste pe litoral

Aproximativ 70% dintre complexurile imobiliare planificate in zona Marii Negre au amortit. In statiuni, lucrarile vor ramane in acelasi stadiu pana in toamna, scrie Evenimentul Zilei.

Luati pe nepregatite, multi dezvoltatori, obisnuiti sa-i aiba pe clienti la usa, gata sa cumpere niste locuinte desenate, s-au trezit deodata ca singurul lucru pe care se pot baza sunt banii din propriul buzunar. "Din cauza vanzarilor sub asteptari in faza de proiect, unii dezvoltatori au pierdut finantarea din partea bancilor. 

In plus, studiile de fezabilitate ale proiectelor imobiliare intocmite in urma cu doi-trei ani nu mai sunt valabile. O noua evaluare a raportului costuri/venituri ar evidentia faptul ca aceste dezvoltari sunt acum nerentabile", explica Mircea Fatu, consultant imobiliar Euroest Constanta. Intrati in panica, unii au abandonat pur si simplu santierele si au decis sa astepte vremuri mai bune.

Locuintele intra la apa

"Unii dezvoltatori incearca sa gaseasca solutii de a adapta proiectele imobiliare la conditiile actuale ale pietei si recurg la recompartimentarea apartamentelor pentru a ajunge la preturi care sa permita incadrarea unitatilor in cota de TVA de 5%", spune Adrian Cornea, de la Euroest. Un astfel de exemplu este Flamenco Residence, complexul dezvoltat de spaniolii de la Gran Via. "In prezent, recompartimentam apartamentele si le facem mai mici. Nu le-am scos la vanzare pentru ca nu avem un termen clar de finalizare", a afirmat Yvonne Toader, director marketing al com paniei Gran Via.

Vanzari, la pamant!

Specialistii imobiliari spun ca, in prezent, putini clienti sunt interesati de apartamente in statiunea Mamaia. Foarte greu se vand insa locuintele din Neptun, Olimp, Eforie Nord si Costinesti, desi preturile au scazut, peste tot, cu pana la 20%-30%. Cele mai mari tarife sunt in Mamaia, unde un apartament cu doua camere variaza intre 80.000 si 95.000 de euro si poate ajunge chiar si la 100.000 de euro. In sudul litoralului, preturile sunt mai mici, dar si publicul tinta este mai putin pretentios. In Costinesti, o garsoniera costa intre 30.000 si 35.000 de euro, in timp ce, in Neptun-Olimp, ajunge si la 45.000 de euro.

#litoral, #constructii, #complexuri imobiliare, #apartamente , #Apartamente