Piata imobiliara din Capitala s-a stabilizat. Anul a inceput fara fluctuatii de pret

Joi, 04 Februarie 2016, ora 13:00
3323 citiri
Piata imobiliara din Capitala s-a stabilizat. Anul a inceput fara fluctuatii de pret
Foto: Wikimedia

Piata imobiliara din intreg Bucurestiul si zonele limitrofe incepe sa dea semne de maturizare. Pentru prima data in ultimii trei ani, anul a inceput fara fluctuatii majore in pretul apartametelor puse spre revanzare.

Daca in prima luna din anii anteriori, respectiv 2014 si 2015, proprietarii de apartamente solicitau preturi cu mult mai mari decat in celelalte luni ale anului, in 2016, pretentiile proprietatilor s-au moderat, arata o HomeFinders, realizata pe baza a 2.477 de oferte scoase la revanzare in ianuarie.

Preturi mai mici decat acum un an

Preturile medii solicitate a inceputul acestui an pentru apartamentele puse la revanzare in intreaga Capitala s-au mentinut exact la acelasi nivel din decembrie 2015.

Sumele solicitate au fost de aproximativ 70.000 de euro pentru apartamentele din centru, semicentru si nord si de 52.000 de euro pentru zonele de est, sud si vest. Comparativ cu ianuarie 2015, aceste preturi sunt cu 7,89%, respectiv 3,7% mai mici.

"Pe tipuri de apartamente, cele cu trei camere sunt singurele care s-au mentinut la aceeasi valoare inregistrata in decembrie 2015.

Pretul pe care proprietarii l-au solicitat in ianuarie pentru aceste tipuri de locuinte din zonele semicentrale, centrale si de nord ale Capitalei este de 79.000 de euro. In estul, vestul si sudul Bucurestiului, valoarea medie solicitata este de 60.000 de euro", arata analiza Home Finders.

Cele mai multe apartamente puse din nou in vanzare au fost cele de 2 camere, numarul acestora ridicandu-se la 1.326. Locuintele de acest tip sunt si cele care au fost vandute la un pret mai mic decat cel atins in luna decembrie a anului trecut.

In centrul si nordul Bucurestiului, un apartament cu doua camere este cu 3,33% mai ieftin decat in decembrie 2015 si costa, in medie, 58.000 de euro.

In celelalte zone, scaderea pretului solicitat este mai mica, de 1.96%. Aici, un astfel de apartament atinge o valoare medie de 45.000 de euro.

Pe segmentul apartamentelor de 4 camere, preturile sunt in usoara crestere, in centru, semicentru si nord, valoarea lor ridicandu-se cu 5,26%, la 100.000 de euro.

In restul zonelor capitalei, cresterea a fost ceva mai redusa, de doar 4,65 procente, pretul mediu cerut pentru o astfel de locuinta ajungand la 75.350 de euro.

M.J.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#pret apartamente bucuresti, #piata imobiliara, #oferta locuinte , #Apartamente