Preturile apartamentelor vor scadea sub 50.000 euro

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 09:10
3722 citiri
Preturile apartamentelor vor scadea sub 50.000 euro

Pentru ca majoritatea romanilor nu isi mai permit sa ia credite de la banci pentru o locuinta, preturile la imobiliare vor scadea in urmatorul an si jumatate sub nivelul de 50.000 euro, considera consultantii imobiliari.

"Ne asteptam ca preturile pe segmentul rezidential din Bucuresti sa coboare sub nivelul de 50.000 de euro, avand in vedere atat criza interna imobiliara cat si criza financiara importata din strainatate. Pentru apartamentele de 3 camere aceasta se traduce printr-un pret mediu de 670 de euro pe mp construit", declara Gabriel Alexandru, vicepresedinte Century 21 Romania, companie care detine franciza master pentru Romania a celei mai mari retele de agentii imobiliare la nivel global.

Potrivit acestuia, cei care isi permit sa achizitioneze locuinte mai scumpe sunt cei care lucreaza in domeniul financiar, unde accesibilitatea medie se situeaza in jurul valorii de 170.000 euro, precum si cei ce lucreaza in industria tutunului si in transportul aerian, cu o accesibilitate medie de 130.000 de euro.

In urma unui studiu, Century 21 Romania estimeaza ca piata imobiliara isi va continua tendinta descrescatoare pana in a doua parte a anului 2010 cand este posibila o stabilizare a preturilor pe acest segment de piata.

Studiul de piata a avut ca scop estimarea accesibilitatii la o locuinta a familiilor cu venituri medii din Romania. Astfel, pentru un credit ipotecar pe 30 de ani cu o dobanda de 9,5% pe an si un grad de indatorare de maxim 50%, creditul ipotecar ce poate fi obtinut de o familie cu doi angajati ce au venituri medii, este de 28.300 euro.

Daca tinem cont de avansul standard solicitat de banci de 25%, valoarea locuintei pe care aceasta familie si-o permite nu depaseste 38.000 euro. Pentru familiile din Bucuresti, ce inregistreaza venituri in medie cu o treime mai mari decat media pe tara, valoarea locuintelor accesibile se situeaza in jurul palierului de 50.000 euro, nivel la care se inregistreaza cea mai substantiala cerere latenta, arata studiul citat.

#apartamente, #credite, #pret, #rezidential, #scadere, #segment , #Apartamente