Preturile cerute la locuintele vechi au scazut cu 12% din august 2009

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 12:34
1221 citiri
Preturile cerute la locuintele vechi au scazut cu 12% din august 2009

Proprietarii locuintelor din blocurile vechi din principalale sase orase din Romania au redus in medie preturile solicitate cu 11,7% din luna august 2009 si pana in prezent, cele mai mari scaderi fiind inregistrate in Timisoara si Constanta, potrivit portalului imobiliare.ro, precizeaza Mediafax.

"La nivel national, pretul mediu cerut pentru apartamente a scazut cu 11,7%, de la 1.240 euro/mp cat era inregistrat la sfarsitul lunii august 2009 la 1.095 euro/mp in prezent. Dintre marile orase, cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Timisoara si Constanta. In contextul general de ieftinire resimtit la nivel national, unii vanzatori isi listeaza apartamentele la valori situate considerabil sub pretul pietei, pentru a impulsiona astfel incheierea unor tranzactii", se arata intr-un comunicat al portalului.

Astfel, in Bucuresti cel mai mult s-au ieftinit garsonierele, care sunt scoase la vanzare la preturi cu 10,1% sub cel din august 2009, respectiv la 1.231 euro/mp.

Pentru apartamentele cu doua si trei camere reducerea a fost similara, in jur de 7%.

"Dupa un an de scaderi, Bucurestiul ofera cateva oportunitati interesante de achizitie. Spre exemplu, pretul cerut pentru un apartament cu doua camere din Militari este acum de 42.000 de euro. Apartamentul are 41 metri patrati utili si este decomandat", se mentioneaza in comunicat.

Si in Brasov cea mai mare scadere a fost inregistrata la apartamentele cu o camera, in ultimul an pretul acestora reducandu-se cu 5,5%.

Pentru locuintele vechi cu doua camere, pretul cerut a coborat mai putin, respectiv cu 2,8%.

Un alt oras analizat a fost Cluj-Napoca, unde in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea actuala a pretului cerut pentru apartamentele a suferit o scadere usoara, de 2,3%.

Pretul apartamentelor a evoluat diferit, in functie de numarul camerelor.

Astfel, fata de luna august a anului trecut, pretul cerut pentru garsoniere a crescut considerabil, cu 5,8%, iar locuintele cu trei camere s-au ieftinit cu 6%.

Garsonierele din Constanta s-au ieftinit cu 12,7% in ultimul an, in acelasi timp, pretul cerut pentru locuintele cu doua si trei camere a scazut cu 13,2%, respectiv 11,7%.

Pe de alta parte, pretul garsonierelor din Iasi a rezistat crizei imobiliare, inregistrand o apreciere usoara de 0,5%.

Pe de alta parte, pretul locuintelor cu trei camere a scazut cu 9,9%.

In Timisoara, toate tipurile de apartamente vechi, indiferent de numarul camerelor, au inregistrat scaderi.

Astfel, pretul mediu cerut pentru locuintele cu o camera din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la 927 euro/mp util, inregistrand un declin de 14,7% in ultimul an.

Cea mai mare variatie de pret, atat la nivel local, cat si national, este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu trei camere, al caror pret a scazut cu 16,2% in perioada analizata.

Si pe segmentul locuintelor cu doua camere au avut loc schimbari substantiale, scaderea inregistrata fiind de 14,4%.

#apartamente, #orase, #preturi, #scaderi , #Apartamente