Preturile la apartamente mai scad cu 20%

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 23:14
2375 citiri
Preturile la apartamente mai scad cu 20%

In prima parte a anului viitor, preturile apartamentelor vor mai scadea cu 20%, preturile terenurilor se vor micsora cu pana la 50%, iar tranzactiile din piata de retail si birouri vor fi facute numai in cazuri de forta majora.

Sectorul rezidential va fi intr-o situatie dificila pentru inca cel putin un an si jumatate. Preturile caselor vor continua sa scada pana la jumatatea anului 2010, dupa care va urma o perioada de stabilizare, afirma oficialii agentiilor imobiliare.

"Pana la finalul acestui an, comparativ cu anul 2008, scaderea pretului la apartamentele de o camera sau doua, situate in cartiere, va fi, probabil, de aproximativ 50%. In primele sase luni ale anului 2010, estimam ca preturile vor mai scadea cu inca aproximativ 20%", a declarat pentru Cotidianul, Eran Kremer, expert imobiliar, reprezentant al Anteea Estate.

Apartamentele situate in zone centrale au scazut la pret in acest an cu aproximativ 30%. Piata rezidentiala (case, apartamente) are sanse de a-si reveni mai repede decat celelalte sectoare din real estate (terenuri, spatii retail) pentru ca oferta este foarte redusa in comparatie cu cererea. Nici pretul terenurilor nu va sta sus anul viitor.

"Vor exista tranzactii, dar cumparatorii vor incerca sa isi asume riscuri cat mai mici, fie prin achizitia terenului la un pret mult mai mic decat cel cerut de vanzator (un pret care ar reprezenta maxim 30-40% din varful atins in urma cu un an si jumatate), fie prin realizarea unor joint venture (proiecte comune - n.red.) cu proprietarii de terenuri, astfel incat presiunea financiara sa fie cat mai scazuta la cumparator", a precizat Ionut Ciocan, senior land consultant, DTZ Echinox.

Potrivit lui Razvan Gheorghe, partener Cushman & Wakefield Romania, in 2010 preturile terenurilor situate in zone centrale sau ultracentrale din Capitala se vor mai micsora cu 10-15%, in timp ce terenurile situate in celelalte zone ale Bucurestiului vor mai scadea cu pana la 50%. 

#apartamente, #pret, #terenuri, #tranzactii , #Apartamente